Цените на плодовете и зеленчуците по пазарите в сезона за подготвяне на зимнината

  Цените на плодовете и зеленчуците по пазарите в сезона за подготвяне на зимнината

По-евтини плодове и зеленчуци по пазарите спрямо същия период на миналата година. Това поне е мнението на търговците по борсите, съобщи NOVA.

Туршията остава запазена марка. И верни на традицията, че домашното си е най-вкусно, вече повечето хора започнаха да купуват зеленчуци, за да се подготвят за зимата. А с по-голямото търсене обикновено и цените се повишават. Но не и тази година.

„Хората които обичат да си правят зимнина, нека си правят. Няма да дадат повече пари в сравнение с миналата година, дори напротив. Имаме наблюдение, например, накорнишоните – от 5 години насам са с най-ниски цени", обяснява Ваня Зидарова от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Изключение прави зелето.

„Няма достатъчно количества, търсенето е голямо, а това е пазарната икономика", допълва Зидарова.

И доматите, които тази година са рекордно скъпи. А това, че в момента цените на борсата са ниски, не успокоява продавачите на зеленчуци.

Освен зеленчуците, на борсата тази година по-евтини са и олиото, яйцата и маслото.

Нагоре пък вървят цените на захарта и брашното.

Във връзка с активния сезон по приготвяне на зимнина Българска агенция по безопасност на храните съветва потребители да закупуват плодовете и зеленчуците от сигурни и регламентирани доставчици и търговски обекти, където се контролира съдържанието на пестициди, нитрити и нитрати. Основен компонент при приготвянето на зимнина е използването на оцет. За целта е необходимо да се знае, че има два вида оцет: синтетичен и натурален. Синтетичният е непригоден за приготвянето на зимнина. Разпознаването е по наименованието на етикета – само надпис “оцет” е синтетичен, а обозначението “винен” или “ябълков” означава, че е приготвен по класически метод и е подходящ за използване, съветват още от агенцията.

Вирни се горе