Цените на храните на едро рязко нагоре

Цените на храните на едро рязко нагоре

В последната седмица на декември цените на едро продължиха да се повишават с високи темпове и индексът на тръжните цени (ИТЦ) нарасна от 1,784 пункта преди Коледа до 1,825 пункта в края на 2010 година, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

2009 година завърши при ниво на ИТЦ 1,704 пункта. Движението на ИТЦ през декември 2010 г. повтаря тенденциите, наблюдавани през същия месец на 2009 година.

Повишението на ИТЦ в края на декември, спрямо същия период на миналата година е около 7 пункта.

През декември брашното поскъпва с 1,2%, а олиото – с 3,6%. Повишаване на цените се наблюдава при варивата и ориза – в диапазона 1-4%, и при захарта – с 2,2%.

Поскъпване през декември е отчетено и при млечните произведения, като при кашкавал “Витоша” то е по-силно изразено в края на месеца и достига 2,5 на сто. През декември намаляват цените на месните произведения с около 1 на сто, а без промяна остават цените на яйцата и на каймата.

Най-голямо повишение на цените в сравнение със същия месец на миналата година има при слънчогледовото олио – 43 на сто, и при брашното – 28 на сто. В диапазона 19-28 на сто е поскъпването на годишна база на лещата и на млечните произведения, а с около 6-10% по-високи през тази зима са цените на пилешкото месо и на рибата.

През декември 2010 г. в сравнение с декември 2009 г. е регистриран спад на цените на ориза и на яйцата – 25 на сто, на захарта, на ориза и на фасула – 2-4 на сто.

Наблюдава се поевтиняване на годишна база на повечето месни произведения и на свинското месо, като най-силно то е изразено при кренвиршите (10,3 на сто). Цените на малотрайните колбаси и на шпековия салам са с около 3-4 на сто по-ниски в сравнение с миналата година.

През декември спрямо ноември се наблюдава повишение на цените на картофите и на чесъна с около 9-10%. Поскъпването на оранжерийните домати и краставици, както и на зелето е 5-6%.

Най-голямо поскъпване през декември 2010 г., спрямо декември 2009 г. е регистрирано при цената на чесъна – 107 на сто. Цената на оранжерийните домати през тази зима е с 20 на сто по-висока спрямо зимата на миналата година, а на оранжерийните краставици – с 4 на сто. Поскъпване на годишна база с около 32 процента се наблюдава при картофите. По-високи са цените през декември 2010 г. на ябълките – с 8 на сто, и на бананите – със 17%.

Вирни се горе