„Цанков камък“ ще заработи през март

„Цанков камък“ ще заработи през март

Язовир “Цанков камък” е напълнен с вода около 80 процента, съобщиха от НЕК. Язовирът в момента е в пробен режим, а официалното пускане на хидровъзела се очаква след март, след като приключат всички процедури по издаване на документацията за въвеждане в експлоатация на обекта. Електроцентаралата произвежда електроенергия и е включена в националната мрежа, уточняват от НЕК. В процеса на пълнене на яз. “Цанков камък” е достигано и по-високо ниво на водата, но в момента е спаднало до около 80 на сто от капацитета на нормална експлоатация. След затопляне на времето се планира да продължи работата по повдигане на нивото на изходния път от Девин, който трябва да бъде коригиран във връзка с обекта “Цанков камък”, предаде БТА.

Продължават процедурите по издаване на документите за експлотация на изградения нов обходен път Девин – Михалково, който се определя като най-скъпото шосе в страната. Въпреки че пътят е изграден, в момента все още продължават процедурите по изключване от горския фонд на трасето, което вече е изсечено. От Районното управление на горите в Смолян уточняват, че в момента тече процедура по реда на чл. 14б от Закона за горите за изместването на съществуващ път Девин – Михалково. При изграждането на хидровъзел “Цанков камък” са изключени от горския фонд 1100 декара гори и земи и са предоставени 597 декара площи от държавния горски фонд.

„Цанков камък“ нашумя покрай факта, че лидерът на ДПС Ахмед Доган взе 1.5 млн. лв. като консултант на проекта. Формално парите му бяха платени от главния изпълнител – австирйската „Алпине Бау“ и съдружника й „Минстрой“, но главният инвеститор на проекта е държавната НЕК. Наскоро ВАС оневини Доган за получените пари.

Вирни се горе