Треска за олио, поскъпна с 36% за три месеца

Треска за олио, поскъпна с 36% за три месеца

За последните две седмици най-ниската цена за олио на Пловдивската стокова борса се е увеличила със 7,14 на сто, а от средата на август, когато все още новата реколта не беше прибрана, досега увеличението е с 36,36%, съобщават експертите от борсата. От 1,65 лв./л стойностите на едро са достигнали 2,25 лв./л без ДДС. Родните производители са започнали да оценяват продукцията си по цените на международните пазари, смятат наблюдателите. Тезата им се подкрепя от факта, че цената на олиото продължава да расте на борсата в Ротердам, която е основният пазар за този продукт. Там само

за последната седмица увеличението е с 6,5% до 1385 долара/т

Маслодайният слънчоглед в Будапеща е поскъпнал с под 2%, като цената му, преизчислена в наша валута, е 880 лв./т, съобщи investor.bg. В същото време на Софийската стокова борса цената е 2,10 лв./литър и не е променяна в последните две седмици, съобщиха от там.

На последната борсова сесия на Софийската стокова борса (ССБ) имаше голямо предлагане на хлебна пшеница, но цените на купувачите и продавачите се разминаха с 15 на сто, заради което до сделки не се стигна. При житото офертите „предлага“ са за 400 лв./т, а „купува“ ­ за 340-350 лв./т.

Храната поскъпва рекордно в света

В световен мащаб хранителните продукти са поскъпнали до нивото от кризата през 2007 – 2008 г. И цените ще продължат да растат. За това предупредиха експертите от ООН. През миналия месец индексът на цените на храните се е увеличил с 4,45 на сто спрямо септември, сочат данните на ФАО ­ организацията за прехрана и земеделие на ООН. За последните 20 години индексът е достигал сегашните нива само в пика на продоволствената криза през 2008 г.

Захарта е една от стоките, заради които индексът се е увеличил драстично, казват наблюдателите на ФАО. Сушата в Бразилия и очакваният дефицит на сладката стока притеснява много търговци по света. От тази страна излиза повече от половината световно производство, а миналия петък захарта достигна 30-годишен максимум. У нас обаче цените на захарта не са мърдали от месеци, като вероятната причина е доста високата є стойност спрямо световните пазари.

Вирни се горе