Тотю Младенов: Нивото на безработицата е 9,07 %

Тотю Младенов: Нивото на безработицата е 9,07 %

Нивото на безработицата у нас към днешна дата е 9,07 процента, съобщи на пресконференция министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

По думите на Младенов това е седмият пореден месец, в който равнището на безработицата намалява пада, като в момента има около 3800 свободни работни места, обявени от бизнеса, които не са заети и са основно в преработвателната промишленост.

За 10 години недостигът на средства за пенсионно осигуряване се е увеличил 23 пъти, каза още министърът.

Трябваше да бъдат постигнати целите за защита на пенсионерите. Целта на финансовото стабилизиране на системата не е постигнато, това създава риск от компрометиране на цялата реформа, заяви той относно мотиви за промени в КСО.

Българската пенсионна система в момента е силно зависима от държавния бюджет. Една от мерките насочени за стабилизиране, е въвеждане на по-строги критерии за достъп до пенсии, за да се осигурят повече приходи.

От 1 януари 2012 година ще се разграничава социалното осигуряване от социалното подпомагане, това е нещо, което не беше направено през последните 10-15 години, каза Младенов.

Така започва нова схема по оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”

за създаване на заетост на младежи чрез осигуряване на възможност за стаж.

Той уточнява, че схемата дава възможност на 15 хил. безработни младежи до 29-годишна възраст, регистрирани в дирекциите “Бюро по труда” на територията на цялата страна, които са завършили средно или висше образование и са без трудов стаж по специалността да получат посреднически услуги.

Вирни се горе