Тонове картофи залежават в Смолянска област

 Тонове картофи залежават в Смолянска област

Десетки тонове картофи залежават в Смолянско, заради липсата на пазар и ниската изкупна цена. Това са и причините с всяка изминала година броят на производителите на картофи в областта да намалява, предаде Дарик.

Голяма пречка в реализацията на продукцията е и ниската цена на вносните картофи, които подбиват сериозно пазара. Подобна е ситуацията и в смолянското село Момчиловци, което е известно с доброто качество на картофите. Според Костадин Величков, който е производител от 15 години, в момента хората са принудени да продават продукцията на безценица, тъй като единствената алтернатива на това е да изхвърлят на сметището. Той бе категоричен, че производителя ако не продаде килограм картофа за 70-80 ст. е на загуба. В сметките слага всички разходи, торене, препарати, пръскан, оране и т.н. „ Години наред вносните картофи съсипват пазара на нашите производители, изключително трудно е тук производството на картофи. Знаете, производството на която и да е селскостопанска култура в планината не е равносилно на производството на полето. Местата тук са разпокъсани, изключително трудно се обработват“, коментира кметът на с. Момчиловци Сийка Суркова. Със затоплянето на времето, картофите са започнали да гният, въпреки, че производителите търсят различни начини за съхранението им, от климатизирани помещения, до заравянето им в земята, в пригодени ями за това.

. Според хората от Момчиловци чуждите производители могат да си позволят да продават на ниска цени, защото получават добри субсидии. В момента на пазара, може да се намери картоф по 40-50 ст, като прекупвачите дават далеч по-ниски цени за продукцията на родопчаните.

Вирни се горе