Тежка година очаква българските банки

Тежка година очаква българските банки

Българските банки, 85% от които са чужда собственост, се изправят пред тежка година, след като най-дълбоката рецесия за последните 12 години увеличи броя на лошите кредити, коментира изпълнителният директор на Райфайзен България Момчил Андреев пред агенция Bloomberg.

България, най-бедната държава в ЕС, се обяви война на първия си икономически спад 12 години насам след тригодишния кредитен бум, коментира агенцията.

"Очакваме следващите няколко месеца да бъдат трудни, тъй като някои компании работят с последните си резерви и вероятно някои от тях скоро ще фалират”, каза Андреев.

Корпоративните банкрути ще засилят безработицата, ще засегнат покупателната способност и ще подкопаят портфолиото на българските банки, обясни той.

Общата печалба на банките е спаднала с 46% за първите десет месеца до 494 милиона долара, сочат данни на централната банка.

Курсът на лева е фиксиран към еврото, което спомага за избягването на финансов колапс и необходимостта от намеса на банковия пазара, заяви управителят на БНБ Иван Искров на 3 декември.

Банковата система разполага с достатъчно натрупан капитал с капиталова адекватност от 17%, висока ликвидност и достатъчно буфери, каза Искров. Активите на банките са нараснали с 1.7% през октомври в сравнение с година преди това до 70 млрд. лева.

Очакваме ситуацията да се стабилизира през втората половина на 2010 г., каза Андреев. Нивото на необслужваните кредити трябва да спадне до края на 2010 г.

Вирни се горе