Телевизорите може да поскъпнат наесен

Телевизорите може да поскъпнат наесен

Телевизорите може да поскъпнат наесен, ако курсът на долара дълго време се задържи със 7-8% по-високо от сегашните нива. Това каза шефът на веригата “Технополис” Божидар Колев, цитиран от “Стандарт Нюз”. Ако щатският долар остане трайно по-скъп от еврото, ще се вдигне цената на черната техника – компютри, телевизори, DVD плеъри, които се произвеждат в страни извън ЕС. Курсът на долара обаче няма да повлияе на цената на печките, пералните, хладилниците и другата бяла техника, защото тя се произвежда основно в Европа, обясни Колев.

Цените на техниката се влияят не само от долара, но и от цената на суровините, петрола и други фактори, уточни той. Според него вече има признаци за излизане от кризата. През май продажбите на техника са нараснали значително, след като през април и март търговията е била почти замряла.

В момента българите купуват най-много плазмени телевизори и климатици, съобщи още шефът на “Технополис”. Най-желана е техниката от среден клас, която дава най-добро съотношение между цена и качество. Броят на заемите за закупуване на техника също расте, след като през миналата година е стигнал дъното от 13%. Сега 18-19% от стоките, купени от магазини от веригата, са взети на изплащане. Това е близо до пика от 25%, достигнат през 2008 г.

Вирни се горе