Търг по вода и канал

 Търг по вода и канал

Една от съществените разлики между държавните и частните търговски дружества, е че частните самостоятелно, по своя преценка определят своите доставчици на стоки и услуги, а държавните по закона за обществените поръчки при спазване на определени принципи и критерии са задължени да възложат обществена поръчка.

Най-хубавото нещо в случая е това, че всичко трябва да стане публично и напълно прозрачно и така всеки гражданин ще може да види по какъв начин се харчат и стопанисват държавните средства.

Повода за тези съждения е един случай, при който държавно търговско дружество действа като частно, но за какво иде реч. С публична покана по закона за обществените поръчки “ВиК” ЕООД гр.Смолян обявява избор за обслужваща банка по обособени позиции за депозиране на суми в лева и за обслужване на входящи парични потоци, както и други услуги свързани с дейността на дружеството. Като основно изискване към изпълнителите “ВиК” е посочило участника да притежава кредитен рейтинг не по-нисък от ВВ. За пояснение съгласно рейтинговата скала ВВ означава цитирам:

"Посрещането на финансови задължения се влияе до голяма степен от неблагоприятните изменения в политическата и икономическата среда. Финансовото състояние е относително добро. Значителен кредитен риск." **

След като изтича срока за представяне на офертите Комисия за провеждане на обществената поръчка отваря офертите и съставя протокол с който определя Интернешънъл Асет Банк АД за банка спечелила обществената поръчка. С решение РД-3А-68/29.02.216г. Управителя на дружеството инж.Мариян Николов определя и узаконява, че „Интернешънъл Асет Банк“ АД е банката спечелила поръчката.

До тук добре, ако нямаше една дребна техническа грешка. Комисията, когато е заседавала явно е пропуснала един важен факт. От проверката в БАКР /Агенция за кредитен рейтинг/, става ясно, че банките които се допускат за участие в обществената поръчка и представилите документи имат рейтинг както следва:

„Интернешънъл Асет Банк“ АД към момента на подаване на документите за процедурата е имала – краткосрочен рейтинг – В /под наблюдение/ дългосрочен рейтинг В/под наблюдение/ и едва през март т.г кредитния й рейтинг е актуализиран на краткосрочен рейтинг В ; дългосрочен рейтинг – В и дългосрочен рейтинг по националната скала ВВ. Актуализацията на рейтинга е от 07.03.2016г., т.е след датата, на която е избрана за обслужваща банка на “ВиК” ЕООД гр.Смолян. Дори и справката в сайта на самата банка е посочено, че краткосрочния рейтинг е В.

Втората банка “Токуда” банк" АД има краткосрочен рейтинг В от 2008 година.

Третата банка “Банка ДСК” ЕАД има кредитен рейтинг ВВВ, краткосрочен А-З, като единствено тя припокрива изискването за кредитен рейтинг на участниците в процедурата.

Четвъртата банка участничка – "Първа инвестиционна банка“ също е с кредитен рейтинг В.

Ако трябва да обобщим, в случай че комисията си бе свършила работата коректно и прецизно, тя трябваше да декласира останалите участници и да избере за обслужваща банка “Банка ДСК” ЕАД. Похвално е, че когато са определяли предмета на обществената поръчка те са заложили условие банката, която да ги обслужва да бъде стабилна, още повече, че все още е пресен спомена от фалита на КТБ, която се оказа основна обслужваща банка на много държавни търговски дружества. Странно е обаче защо, въпреки че фактите могат да бъдат проверени лесно на сайта на Българската Кредитна Агенция, никой от отговорните лица в изборната комисия не е обърнал внимание на тази “малка” подробност.

Потърсихме за мнение по случая управителя на дружеството инж. Мариан Николов, който в телефонен разговор ни отговори, че съставената комисия си е свършила работата и той е подписал решението. “Друг коментар по темата нямам”, посочи Николов.

При това положение, обикновения гражданин се пита има ли изобщо смисъл да се провеждат обществени поръчки, след като самия възложител умишлено или по невнимание пренебрегва едно от най-важните изисквания в процедурата, с което опорочава самата процедура.

Вирни се горе