Свинското тъпкано с оцветители, пилето - с ензими

Свинското тъпкано с оцветители, пилето - с ензими

Крехкото пилешко месо, което се сварява за минути, е пълно с ензими, а свинското се инжектира с разтвори, които го правят да изглежда розово и прясно. Това обяснява директорът на лаборатория SGS във Варна Весела Пашова. В лабораторията, която се намира в Института по хидродинамика, “тайните” на търговския вид на свинското и крехкостта на пилешкото си имат научно обяснение, подплатено със сериозни и на европейско ниво лабораторни изследвания. Вложените в пилешкото ензими буквално сдъвкват протеините в месото и то става крехко. Това не означава, че е вредно, но и по вкус, и по съдържание съвсем не може да се сравни с домашно пиле каквото могат да си позволят само хора от селата, които отглеждат в дворовете си животни. Изложеното месо в големите търговски вериги розовее по една седмица не само заради специалните цветни лампички под хладилната витрина, изпитан месарски трик от няколко години, който залъгва очите ни. Розовият цвят на свинското, което купуваме като прясно, се дължи на инжектираните разтвори, които го “хидратират”. Ползата за търговците е двойна.

Месото хем тежи повече, хем изглежда прясно ,казва Пашова. Същото се случва и с прясното мляко. Според Весела Пашова българските сурови млека не отговарят на високите изисквания, които им се налагат. Ето защо производителите на стотици видове кисели млека у нас масово внасят сухо мляко, при това сертифицирано, което отговаря на всички изисквания. Често млекопроизводители са ми казвали : Защо да влагам сурови млека когато мога да използвам вносно сертифицирано сухо мляко и да нямам проблеми. Повечето, да не кажа всички български кисели млека, се правят от сухо вносно мляко, казва Пашова. Така при свито производство на сурово мляко всеки ден на пазара излиза нов вид кисело мляко с претенциите за натурално. И в месата, и във вафлите, и в газираните напитки се съдържат различни консерванти. Оставяла съм домат и ябълка продължително време на открито. Външно нищо не се случва, но тогава започваш да се питаш дали те са истински и какво съдържат, за да се съхранят толкова дълго време свежи, обяснява Пашова.

Голяма част от хляба, който ядем в момента се произвежда от фуражна пшеница с подобрители. Това съобщи вчера министърът на земеделието Мирослав найденов пред bTV. Той се зарече, че със старта на Агенцията по храните ще започне работата по изготвяне на стандарти за насъщния. Засега обаче стандартите ще са за белия хляб и хляб „Добруджа”, но не и за пълнозърнестите и диетичните хлябове.

Днес в Министерския съвет ще бъде предложен устройствения правилник на Агенцията по храните, а в четвъртък новата агенция ще бъде официално открита.

Министър Найденов предупреди още, че започват и проверки за качеството на пилешкото месо.

Вирни се горе