Строим каскадата „Горна Арда” през 2012

Строим каскадата „Горна Арда” през 2012

След 12-годишно циклене хидроенергийният проект “Горна Арда” най-сетне ще стартира, стана ясно по време на посещението на премиера Бойко Борисов във Виена.

Австрийската компания EVN ще притежава 70% от хидроенергийния проект „Горна Арда”. Останалите 30% ще бъдат за НЕК. Това стана възможно след като шефовете на двете енергийни дружества подписаха предварително акционерно споразумение за изграждане и експлоатация на хидроенергийния възел.

EVN ще плати на НЕК близо 1.4 млн. лева, за да увеличи повече от два пъти дела си, който в момента е 30%.

Според подписаното от двете страни споразумение съотношението между процентите на българската и австрийската компания ще може да се променя по желание на някои от партньорите срещу съответната цена.

Документът беше подписан от изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов и колегата му начело на EVN Бурхард Хофер.

Церемонията се състоя в българскотопосолство във Виена, а на него присъстваха премиерът Бойко Борисов, енергийният министър Трайчо Трайков и останалите министри от делегацията.

По думите на Бойко Борисов строежа на каскадата „Горна Арда” ще даде хляб на 4 – 5000 родопчани в този най-изостанал регион на страната.

Около 3000 работни места ще бъдат създадени дългосрочно, заяви шефът на EVN. Той обяви, че първата копка на строежа се очаква в началото на 2012 г.

„Вече водим технически преговори. До края на годината ще имаме изяснен техническия проект и конкретния бюджет за реализацията”, заяви изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов.

Планира се каскадата „Горна Арда” да осигурява електричество за 100 хиляди домакинства.

По време на подписването Борисов не се сдържа и напомни на шефовете на двете енергийни компании:

„И да не се взимат комисионни по договори с консултантите, да предупредя само”.

Българската страна ще настоява за максимално участие на наши фирми в изграждането на ВЕЦ „Горна Арда”.

Вирни се горе