Стартира студентското кредитиране

Стартира студентското кредитиране

След двегодишно забавяне тръгва системата за студентско кредитиране. Министерство на образованието, младежта и науката ще обяви условията за сключване на изгодни заеми от студенти. Така и в България ще се прилага модела за подпомагане финансово младите хора, които искат да получат висше образование,съобщи 24 часа.

Законът за кредитиране на студенти и докторанти беше приет през 2008 г, когато министър на образованието беше Даниел Вълчев. Банките и министерството обаче дълго време не можеха да се разберат за условията и да сключат помежду си договор, това вече е факт в средата на тази година. Министерството подписа споразумения с две банки – ДСК и Райфайзенбанк, днес те ще разяснят условията си. В същото време сроковете за записване текат, а таксите трябва да се платят преди началото на учебната година. Не е ясно дали времето ще стигне на всички желаещи да приключат в срок административната процедура.

За студентски кредит са необходими документи от университета и 1 седмица за преглеждане на молбата от банката. Гарантираните от държавата кредити са два вида – за покриване на семестриалните такси и за издръжка. Кредитът за издръжка е само за студенти, които са се сдобили с дете по време на следването. За кредити могат да кандидатстват студенти и от държавните, и от частните университети, стига да са в редовна форма на обучение и да са на възраст до 35 г. Максималната лихва по кредитите е 7%, като през гратисния период – една година след срока за дипломиране, не се дължат вноски по главницата и лихвите.

Вирни се горе