Стартира информационна кампания за енергийно обновяване на домовете

 Стартира информационна кампания за енергийно обновяване на домовете

За трети пореден път Министерството на регионалното развитие стартира информационна кампания по проект BG161РО001-1.2.01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове”, осъществяван с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

Информационните дни по проекта „Енергийно обновяване на българските домове” ще се проведат в периода 13-14 октомври 2013 г. както следва:

  • 13 октомври – Стар център, срещу МВР от 15:00 до 18:30 часа

  • 14 октомври – пред сградата на община Смолян от 15.00 до 18.30 часа

По време на информационната кампания ще се проведат и среща с управители на етажната собственост, на които ще се даде отговор на въпроси и казуси, свързани с участието на собствениците в проекта и всяка допълнителна информация, интересуваща лицата. Срещата ще се проведе на 14 октомври в залата на ОИЦ-Смолян от 17.00 часа.

Информационната кампания ще се проведе в общо 36 града в периода 10 септември – 23 октомври 2013. Във всеки от тях ще бъде разположен информационен кът, в рамките на който гражданите ще имат възможност да получат детайлна информация и да бъдат консултирани от експерти във връзка с кандидатстването по проекта. Проект „Енергийно обновяване на българските домове” се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Проектът обхваща 36 градски центрове и е с продължителност три години (2012-2015 г.). Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв. Целта на проекта е осигуряване на по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради в градските центрове чрез повишаване на качеството на жизнената среда и изпълнение на мерки за енергийна ефективност. За всяка одобрена сграда собствениците получат финансова помощ до 75% от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда. От оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност. Във връзка с реализирането на проекта Фонд за жилищно обновяване подпомага процеса по обновяване чрез предоставяне на заеми/банкови гаранции. Неговата цел е да подпомогне сдруженията на собствениците или отделните собственици на самостоятелни обекти в многофамилни жилищни сгради да осигурят техния дял от 25% от бюджета за обновяване на съответната сграда/блок-секция.

Допълнителна информация:

Към 04 октомври 2013 г. подадени са 341 заявления за интерес и подкрепа от 32 града. Само в 4 града няма подадени заявления – Велинград, Ловеч, Силистра, Търговище. Общо по райони заявленията са: Североизточен район – 39; Северозападен – 17, Северен централен – 33, Югозападен – 37, Югоизточен – 36, Южен централен – 78 и София – 100. Най-много са подадени в гр. София – 100, Пловдив – 28, Благоевград – 20, Варна – 18, Бургас – 18, Смолян – 14, Русе – 14, Стара Загора, Хасково и Добрич – 12. В Министерството на регионалното развитие са внесени за оценка общо 233 заявления за интерес и подкрепа, останалите са в процес на коригиране и допълване от страна на собствениците с помощта на проектните мениджъри. Одобрени към момента са 198 сгради, на които проектните мениджъри изготвят индикативни бюджети за обновяването. Отхвърлените сгради са твърде малко в сравнение с общия брой подадени заявления – само 19. Девет заявления са върнати за коригиране.

Получават се и все повече заявления за финансова помощ и изпълнение на обновяване за енергийна ефективност, като общият им брой до момента е 29. Сключени са 20 споразумения за финансова помощ, първите от които бяха за сгради в София, но вече имаме и в Русе, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Монтана, Кърджали, Смолян и Хасково. Останалите заявления за финансова помощ са в процес на оценка. Проект BG161РО001-1.2.01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове” се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Бенефициент по проекта е дирекция „Обновяване на жилищни сгради“ в Министерството на регионалното развитие.

До момента са проведени две информационни кампании – една през 2012 г. и една през 2013 г. Предстои финална пролетна кампания по проекта през 2014 г

Вирни се горе