Спестяванията в злато - най-доходоносни

Спестяванията в злато - най-доходоносни

За последните десет години златото е сред инвестициите, предпазили най-добре спестяванията ни от обезценяване и загуба на покупателна стойност, показва анализ на борса за благородни метали “Тавекс”, цитиран от БТА.

За последните две години индексът на потребителските цени (измерител на инфлацията) в България се е покачил с 6,81%, т.е. изгубили сме 6,81 на сто от покупателната стойност на спестяванията си, ако сме ги държали "под дюшека".Сред стоките и услугите с най-голямо регистрирано поскъпване през периода са алкохолните и тютюневите изделия (27,89% – най-вече заради големите акцизи), транспортът (19,50 на сто – нефтът също поскъпна), здравеопазването (7,42 на сто), хранителните продукти и безалкохолните напитки (6,86 на сто). Комбинирани тези категории представляват над 50% от разходите на едно българско домакинство според НСИ.

Една от най-популярните форми на спестявания сред българското население са банковите депозити.

Ако през последните две години сте държали спестяванията си в срочни (3-6 месечни) депозити, те са щeли да ви донесат доходност от около 15% в лева и 12% в евро.

Хиперинфлацията от 1996 – 1997 година отвори очите на българското население към чуждестранните валути като форма на спестявания, като в момента валутният пазар не привлича българина, отбелязват специалистите.

За последните две години доларът и паундът са донесли сигурна загуба на българите, държали спестяванията си в тези валути от 1,34% загуба от спестявания в долари и 4,42% от спестявания в лири.

Кредитният бум в България, продължил до 2008 г., имаше най-голям ефект върху имотния сектор и насочи вниманието на инвеститорите към имотите като изключително доходоносни активи.Идването на световната икономическа криза обаче донесе бързо отрезвение.

За последните две години цените на имотите в столицата например са се понижили с около 25%. Цените в престижните софийски квартали Лозенец, Бояна и Изток са се понижили съответно с 33, 29 и 17% респективно.

Цените в “Младост 1” пък са паднали с около 21% от нивата си преди две години. Наемите за периода падат средно с 5-6% на годишна база. През последните няколко години много от спестяванията на българската Фондова борса загубиха стойността си. Основният индекс на борсата СОФИКС изгуби около 87% от стойността си за периода октомври 2007 г. – февруари 2009 година.

За последните две години, обаче се регистрира частично възстановяване на индексите на борсата. СОФИКС се покачи със 17%, а индексът БГ40 – с 25%.

Една от най-успешните форми на спестявания за последните две години е била златото.

За този период хората, вложили спестяванията си в жълтия метал, са регистрирали доходност от 60% в евро, 65% в долари, 38% в йени, 66% в британски лири и 29% в швейцарски франкове. Казано по друг начин, златото е поскъпнало повече от всяка една от валутите.

Измерено спрямо промяната на цените на имотите, златото отново е фаворит, отбелязват специалистите.

Ако през 2009 г. ви са ви били нужни около две тройунции злато (една тройунция е 31,103 грама) за покупката на един квадратен метър в престижните софийски квартали, то сега ви е необходима само една тройунция или спад около 50%.

Ако през 2009 година сте имали отделени 70 хил. евро за покупката на такъв апартамент и сте вложили парите си в злато, то сега сметките показват, че може да си купите двойно по-голяма жилищна площ.

Вирни се горе