Спад на работещите по трудови и служебни договори отчитат от статистиката в Смолян

Спад на работещите по трудови и служебни договори отчитат от статистиката в Смолян

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на септември 2017 г. намаляват с 0.5% спрямо края на юни 2017 г. и достигат 31.3 хил., като намалението на наетите в частния сектор е с 1.3%, а в обществения сектор наетите по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 2.2%.

Спрямо края на второто тримесечие на 2017 г. увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности“, „Преработваща промишленост” и „Образование”. Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в „Операции с недвижими имоти”, „Професионални дейности и научни изследвания” и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, отчетоха от статистиката в областния град.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 39% и 10.7%.

В края на септември 2017 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян са с 2% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като намалението на наетите в частния сектор е с 3.2%, а в обществения сектор наетите по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 1.8%.

Вирни се горе