Смятат 260 лева минимална заплата

Смятат 260 лева минимална заплата

Експерти на социалното ведомство вече правят разчети за увеличението на минималната заплата, съобщи вчера министър Емилия Масларова. Сметките са в няколко варианта, но вероятният размер ще бъде 260 лева при 240 лева сега. За това може да бъдат отделени около 30 млн. лева.

Още повече че се очакват около 500 млн. лева икономии от антикризисните мерки на правителството, припомни Масларова. Част от тях беше замразяването на заплатите в бюджетния сектор, въпреки че трябваше да бъдат увеличени с 10% от 1 юли.

Според Масларова около 46 000 работещи в обществения сектор получават минималната заплата и за бюджета няма да е трудно да повиши парите им. Проблемът е, че минималната заплата е обвързана и с други плащания, които също трябва да се повишат. Това са месечните пари на хората с увреждания, майчинските след 12-месечна възраст на детето и обезщетенията на неосигурените майки, както и всички заплати на хората, наети по социални програми, и т.н.

Минималният праг за осигуряване също е свързан с най-ниската заплата.

Затова се налага, преди да предприемем каквото и да е, да проведем консултации с бизнеса и синдикатите, каза Масларова. “Ако има съгласие за вдигане на минималната заплата, по-добре е това да стане след изборите. Направим ли го преди това, ще ни обвинят в предизборен популизъм.”

Вирни се горе