Сметките на бизнеса за ток падат до 15%

 Сметките на бизнеса за ток падат до 15%

Малките фирми ще продължат масово да излизат на свободния пазар и след промяната на цените на електроенергията от 1 юли. Това коментира за “Стандарт” Павлин Павлов, търговски директор на “Синергон Енерджи”. Компанията е един от големите лицензирани търговци на електрическа енергия на свободния пазар и координатор на стандартна балансираща група. Излизането на фирмите ще продължи не само заради по-ниската цена на електроенергията на свободния пазар, а и защото свободният пазар дава по-голяма сигурност от регулирания, обясни Павлов. Причината за това е, че като сключим договор с клиент, му гарантираме цена за активната електроенергия поне за година, а нерядко дори и за две години напред, което е голям плюс за фирмите, обясни Павлин Павлов. И за сравнение припомни, че по закон КЕВР вече може на всеки 3 месеца да променя цената на електроенергията. Разбира се, КЕВР определя и размера на мрежовите съставки (цените за достъп и пренос), но те съставляват около 20% от крайната цена на тока, така че фирмите имат договори за останалите 80%, което им гарантира дългосрочна сигурност.

С цените на електроенергията, които КЕВР утвърди на 30 юни, смятам, че малките фирми ще продължат да излизат със същия темп от регулирания на свободния пазар, заяви Павлов. Убеден съм в това, тъй като, въпреки че КЕВР намали цените на електроенергията за малките фирми, те все още остават доста по-високи от пазарните, допълни той. Всичко, разбира се, зависи от типа потребление, но клиентите с предимно дневно потребление със сигурност ще получат до 15% намаление на стойността на месечната си фактура, ако сега излязат на свободния пазар, категоричен е Павлов. Затова свободният пазар ще продължава да се развива със същите темпове, както и досега.

С решението на КЕВР от 30 юни стана ясно, че и след 1 юли стопанските потребители продължават да субсидират битовите. Хубавото е, че вече се направи една крачка в посока намаляване на това кръстосано субсидиране на цената на тока за бита, но и след 1 юли тя си остава под себестойност. Затова пазарната логика е цената на електроенергията за бита да се вдига до изравняването й с пазарната – така, както е в Чехия, Германия, Италия и в останалите страни от ЕС. Там битовите потребители плащат с около 20-30% по-високи цени, тъй като с това се стимулира прилагането на енергоефективно потребление. А у нас хората се връщат от работа и веднага пускат пералните докато вечерят, в периода 19-21 часа, когато е най-скъпата пикова енергия. Затова смятам, че трябва да се върви към монтиране на тритарифни електромери, които освен дневна и нощна отчитат и пиковата енергия, коментира Павлов.

Заради всичко това, и с новите цени на тока от 1 юли битовите потребители нямат изгода да излизат на свободния пазар.

„Синергон Енерджи” ЕООД е лицензиран търговец на електрическа енергия на Свободния пазар и координатор на балансираща група. Дружеството се занимава с търговия с електрическа енергия, енергиен мениджмънт, оперативно планиране, координиране и управление на енергийни системи.

http://www.synergonenergy.bg/

Вирни се горе