След проверки на данъчните: Зимни курорти отчетоха завишени обороти

След проверки на данъчните: Зимни курорти отчетоха завишени обороти

Повишение в отчетените обороти, съответно с 45,5% в к.к. Пампорово и с 19% във Велинград, е констатирано от НАП Пловдив, съобщиха оттам. За сравнение са използвани приходите за предходната година.

30 екипа от отдел „Оперативни проверки“ при ТД на НАП Пловдив, съвместно с колеги от цялата страна, работещи на 24 часов режим, извършиха общо 1595 бр. оперативни контролни действия /проверки/. При 148 от тях са констатирани нарушения. За по-тежките, като липса на касов апарат или укриване на обороти, са издадени 58 заповеди за налагане на принудителна административна мярка „Запечатване на обект“, за срок до един месец.

При провеждането на акцията са установени фирми, при които отчетените оборотите са с над 50% повишение, а при някои увеличението е дори и с два до три пъти. В седем от обектите, функциониращи на територията на курортите, е констатирана смяна на фирмите, които ги стопанисват. Във всички тези случаи НАП ще предприеме последващи действия, като възложи ревизии.

От НАП напомнят, че проверките в зимните курорти ще продължават и през цялата година в денонощен режим, с основна цел промяна в поведението на задължените лица, към доброволно изпълнение на данъчно-осигурителното законодателство.

Вирни се горе