Сиренето от затвора в Смолян се радва на огромен интерес

 Сиренето от затвора в Смолян се радва на огромен интерес

В момента сирене и кисело мляко от затвора в Смолян се доставят до 4-5 магазина в града.

В края на месец декември затворническото общежитие в родопския град получи лиценз за производство и продажба на затворническо сирене на територията на община Смолян, съобщи директорът на затвора Христо Солаков.

„Интересът към сиренето е толкова голям, че свършва още преди да е напуснало пределите на затвора", изтъкна Солаков. Той обясни, че в момента очаква и национален лиценз, за да може млечните продукти да се разпространяват в цялата страна. На този етап сиренето и киселото мляко се продават под марката „Бяло саламурено сирене” и кисело мляко . Работи се обаче в бъдеще продуктите да носят марката „Истинско сирене – Герзовица”, което трябва да се защити с лиценз и патент. Основно затворническата мандра ще произвежда сирене. Киселото мляко е в обем около 300-400 литра, но то отива предимно за вътрешна консумация.

„На този етап няма да правим други продукти като масло, за да не се загуби качеството на сиренето и рандемана, обясни Солаков. Той добави, че цената на сиренето е увеличена от началото на годината, но това не е указало никакво влияние върху търсенето на продукта, който по думите на Солаков се отличава с много високо качество, защото се прави само от мляко.

Лишените от свобода се грижат за 127 овце и над 20 дойни крави. Ежедневно се добиват по 200 литра краве мляко, а след месец май и по 60 литра овче. През лятото ще се предлагат и млечни продукти от овче сирене.

Вирни се горе