Синът на Манджуков събира наследници на фамилни компании на обучение

Синът на Манджуков събира наследници на фамилни компании на обучение

Сдружението на фамилния бизнес (FBN Bulgaria) организира първата официална среща на представителите на „Следващото поколение” у нас. Звеното на наследниците (Next Generation), чийто председател е най-големият син на бизнесмена Петър Манджуков – Ивайло, е с амбиция да повдигне ролята на фамилните компании и в България, където предаването на семейния бизнес към следващите поколения тепърва предстои. «Ако искате следващото поколение да управлява вашия бизнес, включете го на по-ранен етап, за да им приемствност”, посъветва при гостуването си в България вицепрезидентът на Европейската асоциация на фамилния бизнес Алфонсо Либано.

Фамилният бизнес в Европа е широко разпространен, особено на Скандинавския полуостров, където в някои страни като Финладния и Швеция семейните бизнеси представляват съответно 91 и 79% от всички компании в страната. Същевременно собствениците на фамилни компании масово се стремят да предадат бизнеса на децата си, а не на външни мениджъри. Това е особено важно в Италия и Германия, където близо 80% от фамилните мениджъри подготвят именно наследниците си за заемането на отговорни позиции. Затова и въпросът с наследствеността е ключов не само за фамилния бизнес, но и за цялата икономическа картина в Европа.

Широко застъпена практика е едновременното управление на две или повече поколения в рамките на една компания в един и същи период от време – отново на Скандинавския полуостров близо 50% от компаниите се управляват именно по този начин. Изграждането на доверие между поколенията, както и преодоляването на различията са области, в които международните компании имат богат опит. Този опит ще е от съществена полза на българските семейни фирми, на които сега предстои да извървят този път.

Част от фамилните компании в България вече следват примера на европейските и отговорните позиции в «Киров АД Холдинг” и “Fairplay International”, «Роза Импекс», «Дарс Ауто», «Интерсевиз Узунови», и др, са разпределени между различните поколения. Към момента в сдружението на фамилния бизнес – България (FBN Bulgaria) членуват 27 компании от почти всички браншове на икономиката – производство, финансова сфера, строителство и недвижими имоти, услуги.

Организацията на младите излиза със свои инициативи и подготвя връчването на награда «Най-добър млад мениджър, представител на новото поколение”, съобщиха от там. Участниците ще търсят контакти на различни международни форуми, от които да черпят опит.

Световната организация Международна мрежа на фамилния бизнес (Family Business Network International /FBN International/, www.fbn-i.org) със седалище Лозана, Швейцария. FBN International има подразделения в 50 страни в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Австралия, в които членуват 3200 компании.

През 2007 г. българското Сдружение за фамилен бизнес е прието за редовен член на GEEF (European Group of Family Enterprises, www.geef.org). България е единствената страна на Балканския полуостров, която членува в GEEF редом с още 12 страни от Европейския съюз, чиито сдружения за фамилен бизнес обединяват 9300 компании. Организациите, членове на GEEF, формират 9% от брутния вътрешен продукт на Европа с над 1 трилион евро годишен оборот и над 5 млн. служители.

Вирни се горе