Симеон Дянков: Хората да ходят спокойно на море, кризата свършва

Симеон Дянков: Хората да ходят спокойно на море, кризата свършва

Пенсиите няма да се намаляват, а данъците няма да се повишават, обеща финансовият министър Симеон Дянков. Хората спокойно да отиват на море, до септември ще усетят края на кризата по джобовете си, каза той в интервю за Нова тв. Министърът защити новите параметри на държавния бюджет, които днес ще бъдат обект на дискусия в парламента.

Гръцкият сценарий може да се повтори някъде в Европа, но не в България.

“През април промишленото произвоство излезе на плюс благодарение на износа. Безработицата трети месец пада. За да стигне тази информация до джобовете на хората минават три до шест месеца. Значи в края на лятото, през септември всички ще усетят, че кризата свършва”, заключи Симеон Дянков.

Помолен да коментира забележките на Брюксел по финансовите ни сметки, министърът каза, че досега обяснения на ЕС не сме давали – те могат да се изискват, само когато започне нотификация, но тя пък няма как да започне преди актуализацията на бюджета да е факт. Иначе той три пъти е говорил с Оли Рен по телефона в последната седмица.

За критиката, че праща други хора , вместо лично да контактува с европейските служби, Дянков каза, че миналата седмица в Люксембург на изслушване отишла неговата заместничка, защото за него е било по-важно да участва в представянето на бюджета на комисия в парламента.

По актуалната тема за субсидиите за тютюнопроизводителите Дянков е категоричен: не може постоянно да даваме пари и те да изчезват някъде. Трябва срещу тях да има нещо. “Затова казах на Миро Найденов, че тази година трябва да има структурна реформа. Това ще е последната година с дотации за този отрасъл и реално структурната реформа трябва да стане сега”.

Повишението на акциза не е грешка, ние трябваше да го увеличим, убеден е финансовият министър. “Нека изчакаме до края на годината и тогава ще видим дали е успешна тази политика. БСП предлагат намаляване на ставките – това и чист популизъм и няма да стане”, каза той.

Наесен хората ще разберат, че кризата свършва, повтори той. Нека се огледат при съседите – в Гърция икономиката ще се свие с около 3%, намаляват си заплатите. Това тук няма да се случи, увери Дянков.

Вирни се горе