Ще поскъпва ли и рибата?

Ще поскъпва ли и рибата?

Пазарът на риба у нас се запазва на едни и същи нива. Вносители и търговци на този продукт не очакват скоро драстична промяна. В продажбата на риба и рибни продукти се почувства лек спад, както и при другите храни, още в първите месеци на кризата.

Драстично покачване на потреблението не може да се предвижда. Това коментира Огнян Райчев, директор “Маркетинг” в “Атлантик”. Фирмата е един от най-големите вносители и износители на риба и рибни продукти. Райчев смята, че ако има ръст на доходите на част от хората в България, не може да се очаква ръст на потреблението. По-вероятно е тези пари в повече да бъдат запазени, а не изхарчени.

Това е психологически момент, тъй като много от хората все още не виждат сигурност в бъдещето. А е и своеобразна оценка на мерките, които се вземат, за намаляване на ударите от кризата. Продажбите на риба още дълго време ще останат същите, каквито са в момента, каза още Райчев. За съжаление страната ни е на едно от последните места по консумация на този продукт. В сравнение с други страни в Европа разликата е в пъти, съобщава burgasnews.com.

Най-популярната риба в България си остава скумрията. По-ограничен е пазарът на сьомга, барамунди, лаврак и ципура.

Към по-масовите риби вече може да се причисли и пангасиусът. Той се появи на нашия пазар преди около 3 години и вече е добре познат на потребителите.

Малък ръст на консумацията на риба се очаква през летните месеци, когато търговците разчитат и на големия туристопоток по морето.

Вирни се горе