Шаранът около 5,50 лв. за килограм по Никулден

 Шаранът около 5,50 лв. за килограм по Никулден

За Никулден цената на шарана ще варира около 5,5 лв./кг, сподели изпълнителният директор и представляващ Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ”, д-р Йордан Господинов.

„Дали ще е бъде точно 5,5 лв./кг или малко по-нагоре или по-надолу, зависи колко риба ще се изкара“, допълва Господинов пред “Фокус”.

Според мен българинът е традиционалист, не променя традицията. Хората, които са свикнали с морските риби, предпочитат чернокоп, който е една прекрасна риба, каза още той.

Служители на областните дирекции по безопасност на храните започват акция в рибни магазини и проверки на търговците на рибни продукти. Те ще следят дали не се предлага размразена риба за прясна, каквито случаи е имало предишни години.

“Старата се познава по това, че костите изскачат от филето. Ако рибата е свежа, очите са бистри и изпъкнали, а хрилете розови”, обясняват проверяващите.

Инспекторите ще налагат глоби както за заблуждаване на клиентите с престояла риба, така и за неправилно съхранение и липса на съпроводителни книжа за стоката. Всяка риба трябва да има документи за произход и лабораторен анализ. В търговските обекти е задължително да се съхранява върху лед, но не повече от 24 часа. Дни преди Никулден някои магазини в Смолян предлагат шарани на цени по 4.50лв.-6.00 лева, установи SmolyanNews.com

“Няма начин цената на шарана да не скочи. На миналия Никулден вървеше по 7-8 лв.”, казват продавачите. По думите им бумът от клиенти обикновено е на 4, 5 и 6 декември.

"Възрастните с малки пенсии най-често вземат толстолоб за 3 лв. и каракуда за 2 лева, за да уважат празника с някаква риба. По-заможните купуват сом или балканска пъстърва за 13 лв. Най-скъпо е филето от сьомга – 34 лв. за килограм.

Вирни се горе