Сезонните работници се осигуряват за здраве сами, ако не започнат друга работа

Сезонните работници се осигуряват за здраве сами, ако не започнат друга работа

Сезонно наети работници следва да се осигуряват за здраве сами, ако след изтичане на договорите им не започнат друга работа или се регистрират на трудовата борса без право на обезщетение,съобщиха от офиса на НАП.

По повод края на туристическия сезон и редица летни селскостопанки дейности, от офиса на НАП в Смолян напомнят, че за да ползват безплатните услуги на Националната здравноосигурителна каса, лицата за които възникне задължение да се осигуряват за своя сметка, трябва редовно да си внасят здравните си осигуровки и да подават еднократно декларация Образец 7 в офиса на НАП по местоживеене.

Декларация Образец 7 се подава задължително преди внасяне на средствата за здраве. Това трябва да стане до 25-то число на месеца, следващ месеца, в който е възникнало задължението за едно лице да се осигурява за своя сметка. Например, ако задължението е възникнало през август, декларацията се подава до 25-ти семтември. В същият срок се зплаща и здравната осигуровка. И през тази година нейният минимален размер е 16.80 лв.

В помощ на лицата, които се осигуряват здравно сами, НАП разпространява брошури, даваща информация и насоки по най-често задаваните въпроси.

Вирни се горе