"Рушвет" е балканска дума

"Рушвет" е балканска дума

Всеки четвърти българин признава, че през последната година е давал подкуп. Но не само България е проядена от корупция. Навсякъде на Балканите даването под масата е “закон”, възприет от всички слоеве на населението, пише в коментара си за DPA Томас Брай, цитиран от радио Deutsche Welle.

Пари на ръка трябва да се платят както при раждането на детето в болницата, за да се получи добро обслужване, така и за да се осигури гроб на родителите. И в училището, и в университета нищо не става без даването на подкуп на учители и професори.

България: на 71-во място сред най-корумпираните държавиПо примера на големите риби

Преди четири години не другаде, а в юридическия факултет на университета в сръбския град Крагуевац бе разкрита огромна афера – десетима професори бяха задържани за продажбата на дипломи, но и до днес всички обвиняеми са на свобода и без присъда. В Хърватия пък в края на 2008 година стана известна ценовата листа в университетите – със съответни тарифи за купуване на тестове и гарантирането на добра оценка, дори се разбра, че при покупката на два изпита има намаление.

Миналата година експертите на “Трансперънси интернешънъл” поставиха България, Македония и Румъния на 71-во място сред най-корумпираните държави в света. За сравнение – Швейцария е на пето място, Германия на 14-о, Австрия на 16-о. Най-корумпирана в Европа се оказва Босна и Херцеговина – на 99-а позиция.

“Основен мотор за корупцията в Босна са политическите елити” – казва местният директор на “Трансперънси интернешънъл” Сърджан Благовчанин. Така наречената дребна корупция в сферата на здравеопазването, образованието, администрацията и полицията е само следствие от големите измами. “Гражданите виждат, че големите риби в политиката остават ненаказани и намират за правилно и нескъпо да уреждат своите проблеми с даването на своего рода бакшиш”, казва Благовчанин.

В Румъния бе разкрито, че един училищен директор прибрал при тазгодишното дипломиране 14 000 евро като подменял зле написаните писмени работи с фалшиви правилни. В Белград пък вестникът “Прес” излезе със заглавието “Това не са лекари, а чудовища” по повод подкупността на водещи специалисти в сръбския Институт за лечение на ракови заболявания.

Дълбокият джоб на политиците

Но всичко това са дреболии в сравнение с тлъстия пай на политиците и властите. Европейският съюз замрази преди две години парите за строителство на пътища в България, тъй като милиони потънали в черни дупки. В Хърватия един бивш министър на отбраната е изправен пред съда, тъй като укрил милиони при поръчката на товарни автомобили. Бившият румънски премиер Адриан Настасе има да обяснява пред съда откъде са дошли 400 000 долара в сметката на жена му, а кметът на Крайова Антоние Соломоне е в ареста от март, понеже приел подкуп от 50 000 евро.

Социолозите от балканските държави са издали вече значително количество литература, в която се прави опит за обяснение на корупционния феномен. Сред факторите се изброяват недоимъка по време на комунизма или пък огромната бедност в някои изостанали райони. Пълно единодушие цари обаче по следния въпрос: докато не настъпи подобрение в голямата политика, няма и никакви шансове за изтласкване на корупцията от ежедневието на обикновените хора.

Вирни се горе