Рибата поскъпва рязко преди Никулден

Рибата поскъпва рязко преди Никулден

“Рибата по българските пазари поскъпна с поне 20 на сто заради кризата, свитото потребление и намалелия улов в Черно море, а и в океаните,пише "24 часа”.

Проучване показа, че шаранът вече е 6 лева за килограм, а миналата година струваше толкова навръх Никулден. Океанската скумрия също е с лев по-скъпа – 7,50 лева. Растат цените и на толстолоба, морския кефал, а също и на цацата. Отчайващо слаб е уловът тази година на паламуд. По сергиите е внос от Турция или океански. Pибата скочи на фона на все повечето промоции на свинското в търговските вериги. Най-обичаната от народа океанска скумрия чукна 7,50 лева за килограм на пазара във Варна. Обяснението, че става дума за екземпляри над 600 грама от Фарьорските острови, само донякъде може да бъде вярно… Преди Никулден сладководните риби също стартираха от по-високи цени. Шаранът се продаваше по 6 лева за килограм, докатоминалата година това беше стойността му навръх празника. Толстолобът за няколко години е скочил от 2 лева на 3,50 лева. Бялата риба също е нагоре с цена 7 лева за килограм. Дори морският кефал удари ниво от 6 лева, само попчетата паднаха от 5 на 3,50 лева заради есенното им изобилие. Зарганът също поевтиня от 15 на 10 лева, но цената му може отново да се вдигне на следващия ден в зависимост от уловите. Същото важи и за чернокопа, последните замразени количества от есента паднаха до 10 лева, тъй като сезонът на тази риба също преминава. Хит на рибната борса във Варна е сафридът от Турция с цена 5 лева, за който се твърди, че е черноморски. Според търговци обаче вносът е от Гърция и рибата е престояла 2-3 дни, и затова цената й е по-ниска. Гръцката ципура удари 17 лева, при положение че преди кризата вървеше нормално по 12 лева за килограм. Толкова струва и филето от сьомга, макар че произходът й не е ясен. Тази риба от топли води е суха, тричава и блудкава на вкус.

Появата на едър паламуд по 10 лева за килограм също е подозрителна. Търговците твърдят, че славният черноморски деликатес е внос от Турция, но по принцип подобен паламуд има и в океана и той струва колкото скумрията."

Вирни се горе