Растеж в планината

  Растеж в планината

Приходите на завода на германската Kostal в Смолян са скочили тройно през последните три години

Според управителя на завода Мартин Сикора с все по-голямото автоматизиране на процесите влиянието на по-ниските трудови разходи ще намалява и конкурентното предимство на България също ще загуби ефект.

Да доставяш автомобилни компоненти за най-големите автопроизводители в света от планински град като Смолян със сигурност не е най-лесната задача на света. Но германската компания Kostal не само го прави от няколко години, но и бизнесът й е повече от успешен. Тя трайно расте – през 2015 г. производството й се е увеличило с над 37% до приходи от 112 млн. лв. Предишната година пък скочи със 120%.

Компанията, която навлезе в България през 2011 г., произвежда механични и електромеханични детайли за автомобили – кормилно оборудване и ръчки за чистачки и светлини, както и цели подкормилни системи. От базата си в Смолян доставя за гиганти като Volkswagen, Ford, BMW, Daimler, Fiat, както и за луксозни марки като Bentley, Lamborghini и Porsche. Служителите й също растат бурно – от 16 души в наета сграда преди пет години до над 750 в момента. Заводът в Смолян се превърна в една от важните производствени мощности за германската компания, която има 16 000 служители и 39 предприятия в цял свят в страни като Бразилия, Китай, Англия, Ирландия, Франция и САЩ. Приходите на цялата група са над 2 млрд. евро.

“Основна причина за растежа в България е успехът на цялата група Kostal, особено в кормилното оборудване, каквото е производственото портфолио в Смолян. Заради иновативните ни технологии получихме нови проекти в този сегмент”, заяви пред “Капитал” управителят на завода в Смолян Мартин Сикора.

Със силен партньор

Идването на Kostal в планинския град се дължи на партньорството с местна компания – “Арексим”, която доставя пластмасови компоненти и работи и с гиганти като Schneider Electric и Bosch. Собственикът на българската фирма Кирил Асенов убеждава германската група да започне производство в града. След дълги проучвания от Kostal решават да инвестират и везните накланя именно “Арексим”. “Костал България” работи и с други местни доставчици от градове като Пловдив и Севлиево.

С навлизането си в Смолян “Костал България” наема старата тютюнева фабрика, като постепенно разширява производствените площи на няколко етажа. До края на 2015 г. инвестициите в предприятието са над 37 млн. лв. Очакванията са бизнесът на германската компания да расте и през тази година. Доказателство е отварянето през декември на втора производствена база в Смолян. Новите мощности се намират в сградата на бившия цех за бутилиране на бира в града. Вложените в оборудване 6 млн. лв. са част от инвестиционен план, който предвижда още 15 млн. лв. инвестиция през 2016 г. За капиталовложението си “Костал България” получи и награда в категорията за разширяване на бизнес на церемонията “Инвеститор на годината” през февруари.

“През тази година очакваме между 10- и 20-процентен растеж на приходите си, но минимално увеличение на служителите. Причината е, че имаме нови проекти, за които сме наели нужния персонал и вече е въпрос на оптимизация на ресурсите преди началото на серийно производство”, казва Сикора. Той уточнява, че новите производствени линии в България са все по-автоматизирани. “Ето защо в бъдеще ще е по-важна квалификацията на служителите, а не толкова броят им”, уточнява Сикора. Към февруари в предприятието работят 750 души.

Без хора накъде?

Именно липсата на достатъчно кадри е и причината да няма още по-силен растеж. През 2015 г. групата искаше да наеме още 400 души, но впоследствие ревизира плановете си. “Бизнесът на Kostal в България се развива много бързо, но срещаме същите проблеми както и останалите компании в българската индустрия, а именно липсата на квалифицирана работна ръка”, казва Мартин Сикора. Според него това особено важи за района на Смолян, където младите хора предпочитат да се преместят в по-големи градове или да заминат в чужбина. Фирмата извозва работници от други градове и села в региона като Мадан и Девин. Предлага и различни стимули като ваучери за храна, карти за градски транспорт, облекло и т.н.

“Арексим”, “Костал България” и други компании от града си сътрудничат в различни обучения и популяризиране на предприятията чрез инициативи като дни на отворените врати. Фирмите оборудваха и местния Технически колеж със зала за компютърни системи и машини, за да се изучават нови технически дисциплини като полимерознание.

Компаниите търсят и други варианти. “Арексим” ще инвестира в ново производство в Пазарджик, като закупи земята и сградата на бившия Завод за металорежещи машини “Металик”. Идеята е към проекта да бъде привлечен и германски инвеститор, като според запознати става въпрос за Kostal. Бъдещото производство ще доставя компоненти за автомобилния сектор. Все още не е ясно кога точно ще заработи заводът, тъй като трябва да бъде извършена тотална реконструкция на предприятието. Първоначално в него трябва да работят 300 души, като постепенно броят ми ще нараства.

Бурен сектор, но докога

Kostal е сред многото чуждестранни производители, които отвориха заводи за автомобилни компоненти в България през последните десетина години. В бранша работят десетки компании с над 30 000 заети и приходи за над 3 млрд. лв. Но според Мартин Сикора индустрията може да забави растежа си, ако не бъдат взети мерки. “Секторът за автомобилни компоненти ще продължи да се разраства в следващите няколко години, но за българското правителство и образователна система ще е трудна задача да последват този растеж. Вече има компании, които намаляват или смятат да намалят производството си в България заради липсата на квалифициран персонал”, смята Сикора. Според него с все по-голямото автоматизиране на процесите влиянието на по-ниските трудови разходи ще намалява и конкурентното предимство на България също ще загуби ефект. Въпреки това Kostal има дългосрочни планове за страната и региона и поне в следващите години ще продължи да расте. Доказват го отварянето на новото производство в Смолян и предвидените инвестиции от 15 млн. лв. през тази година. В същото време германската група развива и завод в Охрид, където постепенно ще наеме до 1000 служители. Инвестицията се оценява на 50 млн. евро.

Константин Николов

Вирни се горе