Протестите на ГКПП Златоград продължават и днес

Протестите на ГКПП Златоград продължават и днес

За днес е планирано към демонстрантите да се присъединят и гръцки търговци

Протестиращи блокираха на няколко пъти за по 15 минути движението на автомобили през граничен пункт Златоград вчера. Причината е ограничение за преминаване на стоки и услуги през границата с Гърция свободно, както между две европейски държави би трябвало да се случва, обясни кметът на града Мирослав Янчев,цитиран от Би Ти Ви.

За днес е планирано към демонстрантите да се присъединят и гръцки търговци.

Превозвачи, търговци и представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес са недоволни от ограничението за преминаващите превозни средства до 2 т, наложено от гръцките гранични власти. При откриването на пункта преди 3 години от българска страна е поставена табела за допустимо преминаване до 3.5 тона. Преди десетина дни обаче гръцките власти слагат друго ограничение за допустимия товар на преминаващите камиони.

По думите на Янчев успоредно с протеста се работи по дипломатичен път да се вземе решение ограничението за тонажа до 2 тона за преминаващите автомобили да отпадне. На наложената мярка се противопоставят всички търговци от Смолянския край, като в протеста са се включили и от Кърджалийско.

Кметът посочи, че има входирано уведомление, че стачните действия ще продължат до отпадане на ограничението за стокообмен. Той изрази надежда, че няма да се стигне до няколко дни затваряне на граничния пункт и призова за бързо решение на проблема на местните търговци.

“Създава се напрежение от двете страни, а от икономически проблем може да се създаде и политически. Не трябва да се допуска да се стигне дотам”, заяви Янчев.

Вирни се горе