Производители: Олиото поскъпва до 5 лв.

Производители: Олиото поскъпва до 5 лв.

До средата на годината цената на олиото ще се повишава и е възможно да достигне и 5 лева за литър, прогнозира Яни Янев от Асоциацията на производителите на олио. Той обясни пред БНР, че цените на слънчогледа на външния пазар, които са с 50% по-високи, определят стойностите и на българския пазар. Това се дължало преди всичко на неблагоприятните климатични условия и намаленото предлагане, повишеното потребление и използването на зърнените и маслодайни култури за производство на енергийни продукти.

По думите му Русия и Украйна са определящи за цените. У нас официалната статистика отчете за една година поскъпване с 43% на олиото.

“При цена 1000 лв. на слънчогледа до каква цена може да ни доведе, за да оцелеят производителите. За тях цената на олиото ще стане 3,10 лв. за литър. От тук нататък трябва да се сложа разходи за транспорт, за дистрибуция”, обясни Янев. По думите му остава надеждата за добри перспективи на реколтите в Южна Америка, при соята и увеличаване на производството на палмово масло.

“Слънчогледът е поскъпнал, но и при него и при брашното има опит за преминаване на някои критични нива. Странни ми се струват нещата”, коментира пред радиото земеделският министър Мирослав Найденов, цитиран от КРОСС. По думите му компаниите правят това без да обясняват, защото имат обеца на ухото, тъй като са глобени за картелно споразумение. Министърът смята, че има изпробване на пазара и вече се среща цена от 4 лв. за олио. “В случая се изпробва психологическата бариера и ако пазарът не реагира, тя ще остане. Нямаме механизъм, с който да ги регулираме (производителите – б.р)”, посочи Найденов.

Янев пък опонира, че не са основателни обвиненията срещу производителите на масла за спекулации. Това се правело от производителите на слънчоглед, а не от производителите на олио.

В средата на миналата седмица някои хлебопроизводители предупредиха за предстоящо драстично увеличение на цената на хляба – между 15 и 20 процента. Найденов заяви, че няма обективни причини това да се случи и заподозря сценарий, който да създаде масова истерия.

Вирни се горе