Проф. Кр. Петков в Смолян: Очакванията на местния бизнес за подобряване на климата и инвестициите през следващата година са доста ниски

Проф. Кр. Петков в Смолян: Очакванията на местния бизнес за подобряване на климата и инвестициите през следващата година са доста ниски

Очакванията на местния бизнес за подобряване на климата и инвестициите през следващата година са доста ниски, според данни от последните изследвания. Това каза председателят на Съюза на икономистите в България пред SmolyanNews.com проф. д.ик.н. Кръстьо Петков. Той участва в четвъртата регионална Научна конференция организирана от Съюза на икономистите в България и Научно техническия съюз на тема: “Стратегии за преодоляване на регионалните диспропорции в заетостта, доходите и инвестициите”, която се проведе в хотел "Кипарис Алфа” в Смолян.

"Конференцията е посветена на икономическото развитие, като този път в Смолян наблегнахме върху регионалните диспропорции, начините, методите и политиките за преодоляване на изоставането на определени региони, каза проф. Кръстьо Петков. Разбираемо защо това беше фокус на дискусията в Смолян, каза уважаваният икономист и социолог. В конференцията участваха представители на четири общини от област Смолян, хора от консултантския и индустриален бизнес, експерти от два университета в София и Пловдив, представители на банковия сектор и се получи една хубава и експертна дискусия, посочи професорът. На въпросът ни каква е ползата, проф. Кр. Петков я вижда в две направления. Първо, час по-скоро в общините да дойде информация какви възможности съществуват от следващата бюджетна и финансова година за усвояването на средства по линия на националното финансиране, защото промените там са доста сериозни, европейското финансиране чрез оперативните програми и още една час, става дума за нови финансови инструменти, като например публично-частното партньорство. Това е стратегическа финансова инициатива, от която региони като Смолян биха могли да се възползват при положение, че общините проявят активност, посочи Кръстьо Петков. Те не трябва да чакат, а да си разработят свои наредби без които не може, след което да започнем да търсим заедно потенциални инвеститори.

Втората полза е представянето на конкретни проекти и да се върви напред през следващите две години. Ние работим в няколко направления – Зелена икономика, енергоспестяване, преработка на отпадъци,пречистване на води, високотехнологични малки предприятия и др. "Големият въпрос е дали местният бизнес ще се посъбуди малко, защото данните с които разполагаме очакванията на местния бизнес за подобряване на климата и инвестициите през следващата година са доста ниски. Нещо, което трябва да си го обясня, да преценя на какво се дължи и какви са причините за това. За 2016 година отпуснаха най-после за публично-частни партньорства и концесиониране 873 милиона лева, затова Смолян не трябва да разчита на сумата отпусната за капиталови разходи, която е смешна в размер на 1,2 милиона лева, а трябва да се разгърне, според икономиста.

"През последните месеци пуснах няколко статии, които имат предупредителен характер и според наши прогнози и на Международния Валутен Фонд /МВФ/ навлизаме в така наречената втора фаза на глобална криза. Това заяви професора в отговор на въпрос за икономическата ситуация в световен мащаб. Според разчетите направени за 180 държави във Вашингтон и Европа, 132 сред които и България ще изпаднат в нова дупка, ще се налагат нови свивания на разходите и налагането на различни ограничителни мерки, ако тези държави не намерят други алтернативни източници за растеж. Не трябва да се разчита само на европейски средства, трябва да търсят и други инвестиционни инструменти, заключи Проф. Петков.

Проф. д.ик.н. Кръстьо Петков е преподавател по социология в УНСС, председател на Управителния съвет на Съюза на икономистите в България (СИБ). На тази висока позиция той бе избран на Общото отчетно-изборно събрание на СИБ. Проф. Петков е основател и първи председател (1990-1997 г.) на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ), народен представител в 39-ото Народно събрание, автор на над 500 книги, учебници, научни студии, статии и др.

Вирни се горе