Миньорите пак не получиха пари, Трайков отнема концесията на "Горубсо-Мадан"

 Миньорите пак не получиха пари, Трайков отнема концесията на "Горубсо-Мадан"

Министерството на икономиката пристъпи към драстична мярка и започна процедура за отнемане на концесията за рудодобив от “Интертръст” – мажоритарен собственик на “Горубсо-Мадан”.

Това обаче вероятно ще отнеме месец, защото трябва да изтече законовото предизвестие. Въпреки че миналата седмица бяха платени закъснелите концесионните вноски за 2011 г. в размер на 90 хил.лв., ръководството на “Горубсо” не изпълни нито един от проетите пред министър Трайчо Трайков ангажименти. Според постигнатото споразумение, в понеделник трябваше да бъдат изплатени 700 000 лв., представляващи 2/3-ти от закъснелите заплати на работниците.

Трайков беше поискал от представителите на собственика Валентин Захариев и да бъдат погасени задълженията за електроенергия и да се осигурят безопасни условия на труд в мините. Във вторник вечерта все още нямаше никакви преводи по банковите сметки на протестиращите работници. "Господин Захариев отново ни излъга. Излъга и министъра.

Отново сме на минус и банките вече ни търсят пари, а по банковите сметки нямаме нито лев, нито стотинка няма", споделиха обезпокоени миньори. Заради непогасените задължения за електричество токът в рудниците спира вече за по пет часа. “При положение че два часа ще има ток, а пет часа няма да има ток, това означава, че ще стигне до наводняване на мините”, каза говорителят на миньорския протест Румен Каров. Каров заяви още, че ще се търси отговорност от собственика заради неизпълнените ангажименти и поиска публично извинение от Захариев заради обидните квалификации, с които той е определил протестиращите в медиите.

Миньорите са категорични, че протестите им ще продължат докато се изпълни основното искане за отнемане на концесията. Заявиха че са готови да предприемат и по-драстични действия, като затварянето на пътища.

Вирни се горе