Повечето храни поскъпват трайно

Повечето храни поскъпват трайно

Цените на основните хранителни стоки през октомври остават относително стабилни с отклонения от около 4 процента, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.В сравнение със същия месец на миналата година е отчетен ръст на цените на олиото, брашното, млечните произведения и рибата.

Поскъпване има при всички български плодове и зеленчуци.

През октомври, спрямо септември е яйцата поскъпват със 7 процента, кашкавал “Витоша” с 4.5 на сто, малотрайните колбаси с 3 на сто.

С 1-2 процента е поскъпването на кравето сирене и пилешкото месо. Почти без промяна спрямо миналия месец са цените на скумрията и кренвиршите.

На нивото от септември са цените на захарта и каймата. През октомври цената на фасула пада с 4 процента.

С два процента е поевтиняването на ориза, лещата и шпековия салам.

В сравнение със същия месец на миналата година се наблюдава поскъпване на годишна база в интервала 15-20 на сто на лещата, млечните произведения и рибата. По-ниски са цените през октомври в сравнение с октомври 2009г. на ориза и яйцата – 11 на сто, захарта и шпековия салам – 7 на сто.

Спадът на цените на годишна база на фасула е 5 на сто, на кренвиршите и каймата – 2 на сто. Почти без промяна през тази година са цените на пилето и малотрайните колбаси.

Най-голямо поскъпване през октомври тази година е отчетено при оранжерийните краставици и домати, съответно с 49 на сто и 20 на сто.

Чесънът поскъпва с 9 на сто, картофите, червеният пипер и морковите с 3-4 процента.

В сравнение със септември с 11 на сто поевтиняват ябълките, а гроздето поскъпва с 5 на сто. Цената на бананите и портокалите е с 2 – 5 на сто по-ниска, а най-голям спад – 38 на сто, е отчетен при цената на лимоните.

В сравнение с октомври миналата година, през тази година цените на всички плодове и зеленчуци са по-високи.

Лек спад е отчетен само при цената на бананите. Най-голямо поскъпване през октомври, спрямо октомври 2009г. е регистриран при цената на чесъна 110 процента.

Цената на оранжерийните домати през тази есен е със 75 на сто по-висока спрямо есента на миналата година, а на оранжерийните краставици съответно с 34 на сто.

Гроздето през тази година се търгува на цена с 33 на сто по-висока. По-високи цени в диапазона 3 – 5 на сто са регистрирани и при ябълките, портокалите и картофите.

Вирни се горе