Поне 667 българи са заработили по над 2 млн. лева

Поне 667 българи са заработили по над 2 млн. лева

Поне 667 души се очаква да обявят пред данъчните, че през миналата година са заработили над 2 млн., прогнозира шефът на НАП Красимир Стефанов. В същото време съдът реши окончателно, че Вальо Топлото дължи над 1,4 млн. данъци. Стефанов все още не разполага с обобщени данни колко души имат доходи над 2 млн., но толкова били тези, които са обявили такъв за 2009 г. и не очаква да са намалели, обясни той в интервю за в. “24 часа”. Заработен през 2009 г. доход над 500 000 лева са обявили 3865 души, над 1 млн. лева – 1673, над 1,5 млн. – 995.

На въпрос дали не е време НАП да реши да прави данъчна проверка на всеки по-заможен българин, той отговаря: “Приходната агенция не се състои от глутница хиени, които периодично да тормозят различни категории граждани и фирми”. Запитан как тогава определят кой е рисков данъкоплатец и кой не, данъчният шеф обяснява: “Моделът на контрол, който имаме, наистина е на базата на анализ на риска. Това означава, че всяка година се прави оценка на различните икономически браншове, преценява се какъв е делът на укритите приходи, за кои субекти е вероятно да укриват данъци и осигуровки. След това правим пилотни проверки, за да потвърдим първоначалните си допускания и едва след това започват ревизиите”.

Стефанов уточни, че такъв е бил подходът при футболните клубове, при поп и фолк изпълнителите, при проверките на нощните заведения по морето и шумната хеликоптерна акция, която, по думите му, е донесла близо 30 милиона лева данъци в хазната.

По повод друга скандална ревизия, която се очаква след тази на вътрешния министър Цветан Цветанов – на председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов, за когото РЗС подадоха сигнал, че има десетки имоти с неясен произход, той заявява: “Проверката продължава. Ако получим съгласие от него за разкриване на данъчната тайна, ще можем да обявим резултатите. Обемът на документи и обстоятелства, които трябва да се изследват, е значително по-голям, отколкото например при г-н Цветанов”.

Вчера, на среща със Стефанов, Яне Янев подаде опровержение на резултатите от имотната проверка на вътрешния министър и заяви, че има данни как той е укрил поне 1 млн. лв.

На питане дали е проверявана депутатката от ГЕРБ Искра Фидосова по повод сигнала на РЗС, че е получила паричен превод от 150 000 лева от фирма “Титан”, Стефанов казва, че НАП не е пожарна команда, “която да се хвърля да изследва всяко завъртяло се в публичното пространство твърдение”. “Много ми е неприятно, че институцията се намесва в политически борби и има опити за политизиране на дейноста ни. Няма да позволя да ставаме заложници на междупартийни интриги. Случаят с г-жа Фидосова е проверен още в деня, в който бе съобщено за въпросното платежно нареждане. И пак, за съжаление, не мога да ви дам никакви подробности заради данъчната тайна”, коментира той.

Междувременно Върховният административен съд реши окончателно, че бившият шеф на столичната топлофикация Валентин Димитров дължи 1 417 023 лв. данъци, съобщава още “24 часа”. За втори път магистратите потвърдиха ревизионния акт на НАП, който Вальо Топлото атакува. Според тях агенцията правилно настоява той да плати 853 330 лв. недеклариран и невнесен данък за периода 2000-2005 г. и 563 693 лв. лихви върху тях.

Налогът се дължи върху доходи, които Димитров е получил от покупки и продажби на ценни книжа в спестовна каса в Куфщайн, Австрия, които не е декларирал. Съдиите не приемат тезата на Топлото, че в случая не става дума за доходи, върху които се дължи данък, а за внасяне и теглене на суми от банкови сметки, за което законът не изисква подаване на декларация. Експерти са изчислили, че през въпросните шест години Вальо Топлото е имал в сметката си в австрийската каса 1 457 442 евро.

Вирни се горе