„Арексим Инженеринг“ ще изгради през 2016 г. модерна система за рециклиране на технически полимери

„Арексим Инженеринг“ ще изгради през 2016 г. модерна система за рециклиране на технически полимери

„Арексим Инженеринг“ ЕАД е водещ производител на високо-прецизни технически пластмасови компоненти, както и инструментална екипировка, базиран в гр. Смолян. Дружеството има повече от двадесет години опит в индустрията. „Арексим Инженеринг“ ЕАД има развиващите се бизнес отношения с редица международни клиенти и постоянната иновация е основната опора за динамичния растеж през последните две десетилетия. В изпълнение на своята дългосрочна програма за устойчиво развитие, неизменен елемент от която е опазването на околната среда, Дружеството се стреми да въвежда най-високите стандарти за енергийна, суровинна и ресурсна ефективност.

С помощта на програмата „Иновации в зелена индустрия на България“, финансирана от Кралство Норвегия, „Арексим Инженеринг“ ЕАД ще изгради през 2016 г. модерна система за рециклиране на технически полимери.

Какви са целите на проекта?

Проектът има а цел да затвори кръга на рециклиращия капацитет на дружеството като добави екструдираща линия към съществуващия капацитет за мелене на отпадъчни пластмасови материали от различен вид.

Какви предизвикателства за опазване на природата посреща този проект?

В настоящия момент дружеството генерира 4-5% отпадък в производствения процес като 2/3-ти от него се състои в леяци към детайлите а 1/3-та представлява технологичен отпадък. Ние очакваме да да преработим през 2016 г. 10000 тона различни видове пластмасови материали и да генерираме между 400-500 тона отпадък. Този отпадък в оригиналната си форма не може да се употреби повторно в производство, труден е за транспортиране и почти невъзможен за препродажба.

Какви са очакваните резултати?

Дружеството цели да има възможността да преработва мебду 1500 и 2000 тона отпадъчни материали в готови за употреба рециклирани пластмаси, които да бъдат употребени за собствени нужди или да бъдат продадени за преработка от други производители на пластмасови продукти. Това ще помогне на дружеството да надхвърли най-високите критерии за опазване на околоната среда в глобален мащаб и ще способства за оптимизиране на разходната структура.

Вирни се горе