Почти всички българи определят икономическата ситуация като лоша

Почти всички българи определят икономическата ситуация като лоша

Данните от Евробарометър показват сериозни негативни нагласи у нас,съобщи Invesjor.bg

Близо 94 на сто от българите оценяват икономическото положение в страната ни като лошо, а само 4 на сто го намират за добро. Това показват данните Евробарометър за нагласите през пролетта на тази година.

Същевременно 95 на сто от българите отбелязват, че положението с работната ръка е лошо и едва 2 на сто го определят като добро.

Изследването бе направено между 5 и 28 май и в него са участвали близо 27 хиляди души от всички европейски страни.

Българите са обезпокоени най-вече от повишаването на цените и инфлацията, икономическото положение в страната ни, безработицата, състоянието на здравната система, проблемите около пенсиите, данъците, състоянието на образователната система, престъпността.

Като цяло три четвърти (75 на сто) сред европейските граждани подкрепят засилването на икономическото управление в Европейския съюз.

Това показва, че европейците отдават решителна роля на ЕС в преодоляването на финансовата и икономическата криза. Пролетното проучване, състояло се в разгара на тази криза, отразява също трудностите и предизвикателствата, пред които бяха изправени европейците в последно време, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг, която отговаря за правосъдието, основните права, гражданството и комуникациите.

Вирни се горе