По-скъпи са захарта и млечните продукти

По-скъпи са захарта и млечните продукти

Захарта и млечните продукти в България вече струват по-скъпо, отколкото в навечерието на финансовата криза през есента на 2008 г. Това показват месечните анализи на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата, предаде БТА.

Трайното поскъпване на млечните произведения започна още в средата на миналата година и продължава и сега, макар че през февруари 2011 г. промяната в цените им е незабележима в сравнение с януари 2011 г. – с 1-2%. В края на февруари цената на едро на кашкавал „Витоша“ например е 10.56 лв. с ДДС. Това означава, че твърдението на земеделския министър Мирослав Найденов, че „няма кашкавал, който да струва 16 лева по магазините“ не отговаря съвсем на истината. При 10.56 лв. за килограм цена на едро, няма как кашкавал „Витоша“ по магазините да струва по-евтино от 14 лв. 4.75 лв. за килограм е цената на едро на сиренето в момента според бюлетина на комисията.

Най-голямо поскъпване през февруари на годишна база отбелязват олиото и брашното. Само през февруари цените им на едро са се повишили с над 6.5% в сравнение с януари. Това е нищо в сравнение с годишното поскъпване на тези основни продукти – то е 52% за олиото и 41% за брашното. В края на месеца олиото по борсите струва 2.84 лв.в бутилки от по 1 литър, а брашно тип 500 се е търгувало по 0.98 лв. за пакети от по 1 килограм. Това обаче е нищо в сравнение с цените на захарта. Само за февруари тя е поскъпнала с нови 22%., като на годишна база е увеличила цените си с 30%. На практика в момента захарта по борсите е с десетина процента по-скъпа отколкото през 2008 г., а в навечерието на световната финансова криза всички стоки бяха достигнали рекордни цени.

Движението на цените на плодовете и зеленчуците през февруари е в рамките на обичайното за сезона. Цитрусовите плодове леко поевтиняват, а оранжерийните зеленчуци поскъпват. Единствено картофите са поскъпнали за последната година със забележителните 63%, а зрелият чесън струва с 69% по-скъпо през февруари 2011 г. в сравнение с година по-рано.

Вирни се горе