Плащанията над 15 000 лв. само по банков път

Плащанията над 15 000 лв. само по банков път

Плащанията на територията на страната вече ще се извършват само чрез преводи или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна или надвишаваща 15 000 лв. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на текстове от Закона за ограничаване на плащанията в брой, предаде БГНЕС.

В първоначалния текст на проектозакона граничната сума бе 5000 лв., фиксирана от вносителите на проектозакона – Министерски съвет. Днес след обсъждане и след предложения за различни нива на тази сума, депутатите в крайна сметка решиха тя да е 15 000 лв.

Отхвърлено бе шеговитото предложение на Румен Овчаров от Коалиция за България, суми над 100 лв. да се плащат по банков път, както и по-сериозното предложение от бившия финансов министър Пламен Орешарски тя да е 30 хил. лв. Оживление предизвика обявената бройка на гласувалите “за” предложението на Орешарски, когато 9 депутати гласуваха “за”.

Наложи се Менда Стоянова да изрече репликата “има решение на група”, което предизвика смях. В крайна сметка се взе решение сумата да е 15 хил. лв. Този начин на разплащане ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна или надвишаваща 15 хил. лв. Равностойността в български лева ще се определя по курса на БНБ в деня на плащането.

Вирни се горе