Плащането на стоки и услуги с кредитни карти расте

Плащането на стоки и услуги с кредитни карти расте

Българинът все по-често използва кредитната си карта, за да заплати покупки или услуги.

Това показват последните данни на Пощенска банка, според които разплащанията на ПОС терминал с кредитни карти към ноември 2009 г. са се увеличили с 10% в сравнение с миналата година, като достигат 40% от всички транзакции, извършвани с кредитни карти. Все още обаче преобладава тегленето на пари в брой, което съставлява около 60% от всички транзакциите с кредитни карти.

Данните на банката показват, че българите все още не използват рационално кредитната си карта, защото при всяко теглене в брой се начислява допълнителна такса, каквато липсва при заплащането на стока или услуга безкешово в търговски обект или Интернет.

За сравнение процентът на транзакциите за теглене на пари в брой на развитите пазари, като например Великобритания, е едва 5% от всички трансакции с кредитни карти.

За да стимулират рационалната употреба на кредитните карти в България, Пощенска банка и American Express стартираха кампания „Добрите неща вървят заедно", която акцентира върху ползите и широкия спектър от възможности за използване на кредитните карти за разплащания в обекти като бензиностанции, ресторанти, хипермаркети, магазини, хотели и други, както и в Интернет.

Покупките с кредитна карта се ползват с безлихвен гратисен период, обикновено достигащ 55 дни, в който картодържателят може да възстанови изхарчените средства по картата си, без да дължи лихва върху тях.

Друго предимство на „виртуалните" пари са специалните застрахователни пакети.

Вирни се горе