Питат работодателите в Смолян по какви специалности да има прием в училищата

Питат работодателите в Смолян по какви специалности да има прием в училищата

Работодателите от област Смолян могат да посочат от какви специалисти имат нужда, за да бъде осъществен прием по дадена професия в училищата в Смолянско. Това става ясно от писмо на Мария Семерджиева – директор на РУО – Смолян.

Във връзка с изготвяне на предложения за държавен план-прием за учебната 2019/2020 г. и в изпълнение на разработените от Министерството на образованието и науката Правила за планиране и реализиране на държавния план-прием в VIII клас в неспециализираните профилирани и професионални гимназии, средните и обединените училища, Ви уведомявам, че може да направите заявки за прием на ученици за обучение по защитени специалности от професии, специалности от професии с доказан текущ или прогнозиран недостиг от специалисти на пазара на труда и други търсени на пазара на труда професии и специалности от професии.”, пише в писмото на Семерджиева.

Всеки предприемач може да направи заявка за специалности до 15 януари 2019 г. в Регионалното управление на образованието в Смолян на хартиен носител или по електронната поща.

,,Надявам се на успешно съвместно сътрудничество по отношение на Ваши предложения към училища за обучение по специалности от професии с цел насочване на държавния прием към обучение на кадри за приоритетни икономически сектори, в които е налице слаб интерес от страна на учениците, както и за обучение по специалности в нови или високотехнологични сектори.”, заяви Семерджиева.

Вирни се горе