Пенсионер и едноличен търговец декларираха първи доходите си в офис-Смолян

 Пенсионер и едноличен търговец  декларираха първи доходите си в офис-Смолян

Пенсионер и едноличен търговец бяха първите, които декларираха в НАП Пловдив, Офис – Смолян доходите си от миналата година. С техните годишни декларации стартира новата данъчна кампания в офиса,съобщи Недялка Чавдарова.

За най-нетърпеливите и изрядни клиенти, офис – Смолян е осигурила необходимото количество формуляри от двата вида декларации и приложенията към тях. Образците могат да бъдат разпечатани и от интернет страницата на администрацията www.nap.bg . От тази година сумата на дължимия данък ще се закръгля в полза на клиента. Това е една от промените в законодателството, която ще спести на гражданите внасянето на стотинки. Така, ако едно лице според декларацията си дължи 50,11 или дори 50,99 лева, той ще следва да внесе 50 лева данък.

Друго облекчение е, че отпадна задължението тези, които през предходната 2011 година са останали без работа или са работили по повече от един трудов договор, да подават годишна данъчна декларация стига данъкът да е авансоов удържан в пълния му размер.

До 2 май включително ще се приемат тази година декларации за получени доходи от физическите лица. Причината е, че 30 април, който е законовия краен срок и следващия ден 1 май са обявени за почивни дни.

Юридическите лица пък ще могат да подават формулярите си до 2 април включително, тъй като 31 март е събота.

Вирни се горе