Пазарът залят с оцветени цитруси от Гърция

Пазарът залят с оцветени цитруси от Гърция

Агенцията по храните ще стартира проверка на цитрусовите плодове заради боите, с които се третират вносните портокали и мандарините, продавани на българския пазар. Това съобщи директорът на Агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов, цитиран от bTV.

Съмненията на търговците са, че тези плодове са опасни за здравето на хората. Портокалите и мандарините, които в момента се продават на нашия пазар, са внос предимно от Гърция. Според продавачите обаче гръцките портокали се берат зелени, след което в специални заводи се боядисват и се полират, за да добият търговски вид.

По кората на няколко портокала се забелязват точици червена боя. При избърсване на плода с мокра кърпичка, по нея остават следи.

Боите, с които се оцветяват портокалите, би трябвало да са безвредни. Те обаче са забранени в Норвегия, САЩ и Япония, тъй като причиняват алергични реакции. Тъй като Гърция е член на Европейския съюз, цитрусите от там влизат на нашия пазар със сертификат за качество, който е валиден за цялата общност. Затова до днес тези цитруси не са проверявани от българските контролни органи.

Вчера от Агенцията по безопасност на храните съобщиха, че от изследвани 18 партиди със зеленчуци от Йордания – в девет са открити наднормени количества пестициди. Става въпрос за 6 партиди домати, общо 90 тона; 2 партиди краставици – общо 16 тона, и 1 партида пипер – общо 2,5 тона. Заради резултатите общо 108-те тона зеленчуци са поставени под възбрана.

Вирни се горе