Патентите на фирма „Костал“ - впечатляващи, като брой иновации

  Патентите на фирма „Костал“ - впечатляващи, като брой иновации

Продължаваме в поредица от материали да представяме изложението “С усет към детайла” на фирма “Костал”

Стигаме до патентите на „Костал“, които са впечатляващи, като брой иновации. Тези идеи са измислени от служители на фирмата.

През 1954 г. Костал патентова групирането на всички копчета в контролен панел. Преди те са били пръснати по цялото табло на автомобила и именно тогава всички са събрани в един контролен панел.

В далечната 1958 г. активират дългите светлини с помощта на мигачите. Или слагат дългите светлини в ръчката за мигачите. Дотогава те са се активирали с педал.

Фирма Костал през 1986 г. патентова защита от притискане на ръце от стъклото на автомобила. Всъщност тази иновация е била измислена 1979 г. , но след като на представянето на проекта той не е проработил, фирмата се съсредоточава върху проекта и го патентова чак девет години по-късно.

През 1994 г. патентоват дъждовен сензор. До тогава е имало такива сензори, но в авиацията. Като започне да вали чистачките автоматично се активират и работят според интензитета на дъжда, разказват .

Друг патент през 1998 г. е Кормилния модул. Това е събиране на 5-те основни компонента в един модул ( blinker, wisher,т емпомат,касета,LWS).

По желание на BMW през 2004 г. фирмата е патентовала електронен скоростен лост, който се управлява като джойстик. Той става като отличителен белег на марката, а седем години по-късно през 2011г. Създават и първата генерация асистираща камера ,която помага на шофьора при шофиране (Picasso C4,Mitsubishi:Outlander).

На изложението е представена втората генерация асистираща камера (Audi Q7,A4,A5,Porsche Panamera ,Bentley ), която е прикрепена на предното стъкло на огледалото за обратно виждане.

Неините функции са предупреждение за напускане на платното , разпознаване на пътните знаци, асистент на дълги светлини, аварийно спиране и др. Асистиращата камера марка KOSTAL е максимално незабележима. Тя е най-малката в света затова нямат конкуренция .

Луксозен ароматизатор предлага на своите клиенти фирма Костал. Този продукт е едно високотехнологично клиентско изискване,което в същото време предава едно приятно изживяване у клиента.

Той е предназначен само за автомобили с марка „Мерцедес“ – S и C- класа. „Ароматизиращият генератор е изцяло предназначен за интериора на един луксозен автомобил. Има четири основни аромата – „Метрополис”, „Нощен живот”, „Свобода” и „Спорт”, които се разпространяват изцяло в купето на колата, без да полепват по дрехите на хората вътре в нея”, каза Велика Георгиева. Целият генератор, заедно с парфюмния флакон струва 500 Евро. Аксесоара има невероятен успех и се продава много успешно.

Не на последно място в изложението се представя една технология, която все още се разработва. Клиентът вече иска все повече повърхностите в колата му да бъдат по-лъскави, но тези покрития се драскат много бързо вследствие на ежедневното използване. Технологията Skintec е продукт на компания KOSTAL, който се счита високотехнологична. Покритие Skintec разполага с тези предимства, а именно може да бъде използвано при сложен дизайн (остри ъгли), компенсират се недостатъците от предходните процеси, например леене под налягане, технологията предоставя и саморегенерация на покритието, което означава, че надраскванията на покритие Skintec след време сами изчезват. Интересен факт е също така, че този процес може да бъде ускорен чрез топлина. В комбинация с технология Sentec, саморегенериращото покритие може да бъде използвано и като контролен панел за управление на климатизация, радио и др.

Този Костал продукт може да се разглежда, като професионален високотехнологичен отговор на проблема на покритията с висока лъскавина, които се драскат лесно.

Вирни се горе