Първите автомобили на завода в Ловеч ще бъдат произведени догодина

Първите автомобили на завода в Ловеч ще бъдат произведени догодина

Българският партньор на китайския инвеститор вече търси инженери за работа във фабриката Статия

Първите автомобили на изграждания в Ловеч завод ще бъдат произведени през 2011 г. Това съобщиха от „Литекс Моторс“, българският партньор на китайската компания Great Wall Motors, която през миналата година обяви, че ще инвестира 80 млн. евро у нас.

Първоначалните планове бяха производството да стартира в края на настоящата година.

По информация на „Литекс Моторс“ на строителната площадка край Ловеч е започнало изграждането на конструкцията на четвъртото хале на завода.

Китайските автомобили, които ще бъдат произвеждани в България, са получили международен сертификат за качество и „могат спокойно да се продават в еврозоната“.

От сайта на китайската компания става ясно, че се предвижда заводът да има производствен капацитет от 50 хил. автомобила годишно, като ще се извършват дейности по заваряване, боядисване и сглобяване на колите.

Във фабриката ще се правят един SUV модел, един пикап и два други пътнически автомобила.

В информацията, подадена от Great Wall Motors, се уточнява, че производството ще започне през първата половина на 2011.

Междувременно българският партньор обяви, че открива първите осем позиции, за които търси специалисти. Фирмата се нуждае от индустриален инженер, инженери за производствения процес и за контрол на качеството, инженер по вътрешнозаводска логистика и други. Изискванията са кандидатите да имат съответното образование и да владеят добре английски език.

Очаква се поради необходимостта от добри специалисти в Професионалната гимназия по механоелектротехника в Ловеч и в Техническия университет в София да бъдат въведени специализирани програми за обучение на работна ръка за завода.

Вирни се горе