Падат цените на плодовете и зеленчуците

Падат цените на плодовете и зеленчуците

През месец юни 2010 г. се наблюдават характерните за сезона тенденции на спад на цените на всички български плодове и зеленчуци, а цените на основните хранителни стоки остават стабилни, като отклоненията в двете посоки са в диапазона ± 3%. Цените на повечето хранителни стоки през юни 2010 г., спрямо юни 2009 г. остават на по-ниско ниво, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

През юни спрямо май са отчетени по-ниски цени в интервала 1 – 3% на: захар, ориз, брашно, фасул, млечни и месни произведения. По-голям спад през месеца е регистриран при цената на яйцата (6,7%) и кравето сирене (5.5%). Незначително поскъпване в рамките на 1 – 2% се наблюдава при лещата, олиото, скумрията и пилето.

При плодовете и зеленчуците се наблюдава характерното за сезона намаление на цените, като най-силно изразено е то при прасковите и кайсиите (72-76%). Спадът на цените на черешите е 32%, а на ягодите – около 18%. Леко поевтиняване, спрямо предходния месец е отчетено при бананите. При зеленчуците най-голямо средномесечно поевтиняване се наблюдава при зелето – 43%.

Вирни се горе