Откриват изложение Булфорест Шоу в Чепеларе

Откриват изложение Булфорест Шоу в Чепеларе

Министерство на земеделието и храните ще участва с информационни щандове на Специализираното изложението за горско стопанство, машини и технологии Булфорест Шоу 2012 и в дискусиите по проблемите на горите и възможностите за усвояване на евро фондове в горското стопанство.

От 7 до 9 юни 2012 г. ще се проведе „най-високото“ (1873 м надморска височина) горско изложение на вр. Мечи чал, в сърцето на Родопите. Върху предварително подготвения и разнообразен терен от гори и поляни професионалисти ще демонстрират пред професионалисти последните възможности на съвременната горска техника. Ще бъдат демонстрирани техническите и технологични новости в дърводобива и горската логистика.

Програмата на проявата включва състезания за „Най-добър секач“, Симпозиум по скулптура от дърво „Пейката“ и фотоконкурс „Прегърни дърво“. Булфорест Шоу се провежда под егидата на Министерството на земеделието и храните. По време на изложението експерти на МЗХ и на Държавен фонд „Земеделие” ще запознават на място посетителите с актуалните възможности за инвестиции и финансиране по ПРСР в горския сектор. Те ще информират посетителите за новостите по мерките, засягащи запазването и развитието на горите, както и за предстоящия прием на заявления по съответните мерките от Програмата.

В рамките на изложението се организира семинарна и презентационна програма, осъществена съвместно с Изпълнителната агенция по горите. Експерти от Агенцията ще вземат активно участие в проявата и ще представят възможностите за усвояване на еврофондове, ще участват в дискусиите и обсъжданията, ще предлагат на решения за реалните проблеми в бранша.

В семинарната програма ще бъдат дискутирани актуални въпроси на законодателството в горския сектор, възможностите за кандидатстване по Оперативни програми на Европейския съюз, свързани с горските територии, възможностите за подпомагане на собствениците на гори, горската сертификация, биоразнообразието и горите с висока консервационна стойност. На семинарите и дискусиите МЗХ също ще бъде представено с информационен щанд.

Вирни се горе