Отказваме работа, ако шефът не ни облича

Отказваме работа, ако шефът не ни облича

Ако работодателят не е осигурил подходящото работно облекло, работниците могат да откажат да се трудят. Това тяхно право е разписано за първи път в приетата вчера от Министерския съвет Наредба за безплатното работно и униформено облекло. Досега нормативната уредба беше неясна, непълна и практически неприложима, коментира Калина Петкова от социалното министерство.

В същото време обаче хората вече ще са задължени да носят работното облекло, ако то им се полага. Новата наредба забранява да се дават на работниците и служителите пари за работно облекло, а те да ги ползват за други цели. Замяната на престилките и униформите със сака или рокли вече ще се наказва от трудовите инспектори. Главна инспекция по труда ще контролира изпълнението на правилата и ще налага санкциите, предвидени в Кодекса на труда – за работодателите от 1500 до 15 000 лв, а за началниците – от 1000 до 10 000 лв.

Според новия регламент всеки работодател писмено трябва да определи работните места и видовете работа, за които се полага работно облекло. Освен това трябва да са ясни специфичните изисквания към него. Той ще е задължен да се съобразява и с размерите на хората, за да не ги мъчи с неподходящи за фигурата им дрехи. В четири случая е предвидено работното облекло да се връща на работодателя – при напускане, когато се износи, когато ни прехвърлят на друга работа или сме временно и за малко. Въпросите на защитното облекло се уреждат с други нормативни уредби.

Вирни се горе