Влиза в сила онлайн данъчна услуга

Влиза в сила онлайн данъчна услуга

От утре в онлайн системата на НАП всички юридически лица с електронен подпис ще могат да «видят», индивидуалните си клиентски сметки и да проверят имат ли данъчни и осигурителни задължения. Това може да стане ако фирмите имат собствен електронен подпис или в Уведомлението за упълномощаване изпратено до НАП е чекната услугата «Предоставяне на данъчна и осигурителна информация с пълен достъп»,съобщиха от офиса на НАП-Смолян.

«Отварянето» на клиентските сметки е първата стъпка от страна на приходната агенция към въвеждането на единната сметка на НАП от 1-ви януари 2013 година. От тази дата всички данъци и осигуровки ще се плащат по една сметка без кодове за вид плащане, без изрично уточняване вида или основанието за плащане. Плащанията ще се разпределят автоматично в зависимост от датата на плащане на задълженията, отразени в индивидуалната данъчно-осигурителна сметка на всеки клиент.

По-малкото платежни нареждания и по-малкото посещения до офисите на НАП или до банковите гишета, ще спести на фирми и граждани в страната около 50 милиона лева, показват анализите.

С единната сметка НАП ще отговори на проблема, който юридически и физически лица срещат най-често, а именно въпреки преведени суми за данъци и осигуровки, да има задължения в системата поради неправилно попълнен код за вид плащане, грешно посочен документ или период в платежното нареждане.

В случай, че установят неточности в индивидуалните си сметки, фирмите могат да посетят офисът на НАП за уточнение.

Вирни се горе