Осигурени са над 1,2 млн. куб. м дърва

Осигурени са над 1,2 млн. куб. м дърва

Държавните горски предприятия имат готовност да предложат общо над 1,22 млн. кубични метра дърва за огрев за директни продажби на населението, съобщиха от аграрното министерство.

До момента общо реализираната дървесина е около 300 хил. куб. метра, което е 24% от общия обем. Най-високи продажби има във Врачанско, където Северозападното предприятие е реализирало 46 на сто от заплануваните обеми за годината. Цената на дървата за огрев, добивани от хората, е между 12 и 16 лв. за куб. м от широколистни дървета, а за иглолистните е съответно от 5 до 11 лв. Физическите лица закупуват дърва на корен за лична употреба от горските територии, собственост на общината, в която е постоянният им адрес или по списъци, изготвени от кметовете на общините или на населените места, уточняват от МЗХ.

Цените на дървата, предлагани от горски склад, варират между 30 и 36 лв. за широколистните и средно 22 лв. за иглолистните. Цените не включват разходите за транспорт, товарене и разтоварване. Тези дейности се заплащат от купувачите.

Вирни се горе