Опасност за внос на стари яйца по Великден

Опасност за внос на стари яйца по Великден

Ако някой хипермаркет увеличи цените на яйцата или месото за Великден, това няма да се дължи на производителите – категорично заяви председателят на Асоциацията на птицевъдите Борис Стоименов.

Той изрази тревога, че в много от търговските вериги няма намаление на цените и каза, че около 40% от продажните цени се фактурират от търговците.

За Великден ще има достатъчно пресни български яйца с бяла и кафява черупка, както и птиче месо, гарантира Стоименов.

Той каза още, че производителите се опасяват, че се прави внос на яйца за преработка, които се препакетират и се продават като пресни. Стоименов подчерта, че срокът на годност е 28 дни от датата на снасянето, а не от датата на пакетирането.

По въпроса как да бъдат разпознати пресните яйца, той каза, че трябва да имат „лек блясък". Вкъщи това може да се провери чрез потапяне в чаша вода – най-прясното яйце потъва, средно прясното остава по средата, а ако е старо – плува отгоре.

Стоименов каза, че при проверките на ДВСК, са били намерени и бракувани яйца с изтекъл срок, както и счупени и замърсени такива. Трудно е всеки камион да се проверява и затова асоциацията настоява да се засили контролът.

Вирни се горе