Около 8 млрд. лева са изтеглени от банкомати за 6 месеца

Около 8 млрд. лева са изтеглени от банкомати за 6 месеца

Расте броят на издадените дебитни и кредитни карти През първата половина на 2012 г. българите са изтеглили 7.7 млрд. лева от банкомати, показва статистиката на БНБ.

Това е с 300 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година, когато изтеглените пари са били 7.4 млрд. лв.   За полугодието изтеглените суми от разплащателни сметки на гише възлизат на 20 млрд. лева, внесените средства са с три милиарда повече.   През ПОС терминалите са минали преводи на стойност 1.7 млрд. лв. В сумата са включени средствата за плащане на различни стоки и услуги заедно с парите, които са били изтеглени в брой.   5 352 банкомата има у нас са, ПОС устройствата са 65 155, сочат данните на БНБ. Броят на банковите карти в България към края на юни е бил 7.5 млн., 17.4 млн. са сметките в търговските банки. При население 7.4 млн. души, това прави по повече от две сметки средно на човек.   Най-често използваните пластики са тези на “Маестро” и международната “Виза електрон”. С двата вида карти са направени около половината от всички тегления. Това са и най-разпространените пластики.

Като цяло броят на издадените дебитни и кредитни карти расте. През януари тази година те са били малко под 7.4 млн., а в края на юни са достигнали близо 7.52 млн.

Вирни се горе